INFONET-468X60-BANNER

Vlaga u stanu: Kako je ukloniti i izbeći?

12.12.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Zimski period pred sve nas stavlja dosta izazova, od potrebe da se stalno utopljavamo, preko konstantne brige o motornim vozilima i promenama koje niske temperature zahtevaju, do problema sa kojim mnogi imaju nezgoda, a to je vlaga.

Kuhinja

Foto: Unsplash

Vlaga u stanovima tokom hladnih meseci nije ništa novo, budući da samo sudar spoljašnjih i unutrašnjih temperatura stvara ozbiljnu kondenzaciju koja čini da se najpre u ćoškovima, a onda i po celim zidovima jave znakovi vlage. Najčešće su tu tačkice i flekice koje u stvari predstavljaju buđ, a dodatni i veći problemi je to što se usled vlage kod ukućana javljaju alergije, dok se materijali, odnosno nameštaj i stvari uopšte oštećuju. Naravno, tu je i neprijatan miris koji je nekada jedva moguće izvetriti. Šta da se radi?

Bez obzira na kvalitet izolacije i stolarije, vlaga se može svuda pojaviti. Vrlo je bitno da to znate. Iz tog razloga je važno da se, posebno kada dođe hladnije vreme, konstantno brinete o prostoru i preventivno delujete kako se vlaga ne bi pojavila, a kada se pojavi postoje tehnike isušivanja i zaštite zidova da se zaustavi i sve uredno sredi. Evo nekoliko saveta kako sprečiti, preventivno delovati i smanjiti efekte vlage.

Redovno provetravanje prostorija

Ovo je korak koji je svima poznat. Zato ćete između ostalog i videti kada je i najveći minus napolju kako su ujutru prozori na kućama i stanovima otvoreni, jer provetravanje doprinosi cirkulaciji vazduha i smanjenju vlage. Međutim, važno je da provetravate često, nekoliko puta na dan. Posebno je to važno u prostorima sa centralnim, podnim grejanjem i radijatorima, gde su temperature u prostorijama prilično visoke, pa se kondenzacija već vidi i na prozorima u vidu stvaranja vodenih kapljica. Pravljenje promaje, kada su ukućani van, bar i na nekoliko minuta, takođe je dobar i jednostavan korak koji možete praktikovati.

Koristite mašine za sušenje veša

Čest problem, posebno u manjim kućama i stanovima, jeste veš koji je potrebno osušiti. Kako zimski uslovi ne dozvoljavaju sušenje na terasama, na otvorenom, veš se najčešće nađe na štriku u hodniku, spavaćoj sobi... Ovo dovodi do veoma visokog isparenja koje vremenom utiče na stvaranje vlage i buđi na zidovima, posebno na zidovima koji su prekriveni komodama i ormarima. Mašine za sušenja veša su u ovom slučaju najbolje rešenje.

One će vam omogućiti da veš bude vrlo brzo suv, da uštedite vreme koje biste izdvojili za postavljanje i sklanjanje sa štrika, a najvažnije, mašine za sušenje veša ne stvaraju isparavanje koje će uništiti vaš dom. One predstavljaju ulaganje koje će i te kako da vam se isplati na dugoročnom planu.

Mašine za sušenje veša možete kupiti odvojeno ili kao kombinaciju mašine za sušenje i pranje veša u jednom uređaju, tako da vam neće predstavljati nikakvo dodatno planiranje oko postavljanja. Međutim, napravljene su tako da mogu bez problema da se postave i na mašine za pranje veša, pa ni u tom slučaju ne zauzimaju dodatni prostor. Najvažnije od svega jeste da mašine za sušenje veša ne predstavljaju luksuz, posebno ne za manje prostore i domove gde se veš često suši, kao što su porodice sa decom, jer štite vaš dom od propadanja i od nezgoda koje vlaga stvara, a koje su i estetske i finansijske, a najvažnije - zdravstvene prirode.

Mašina za veš

Foto: Unsplash

Aspiratori kao prevencija vlage

Najčešći razlog zašto se aspiratori kupuju jeste da pokupe mirise tokom kuvanja, prženja hrane i uopšte spremanja. Međutim, aspiratori nisu izmišljeni samo zbog ovoga, već zbog daleko važnije stvari, a to je onemogućavanje stvaranja vlage. Nova gradnja često predviđa kuhinje koje su zatvorene, bez prirodne ventilacije, što znači da nastala isparavanja odlaze ka plafonu i zidovima. Tu aspiratori nastupaju. Svojom snagom vuku skoro svako isparavanje kroz ventilaciju, čime unutrašnjost doma spašavaju od nakupljanja vlažnosti i nastajanja fleka na zidovima usled pare i vlage.

Aspiratori predstavljaju jako malo ulaganje, a značaj im je vrlo veliki. Posebno kada se kuvaju jela koja na ringli stoje satima, a konstantno isparavaju, čime se stvara ozbiljan kondenz, aspiratori sve izbacuju van i konstantno čuvaju vaš dom od nastanka buđi.

Odvlaživači vazduha

Ono šta vam u određenoj meri može dosta pomoći, posebno kada osetite da vlaga počinje da se nakuplja, tokom zime kada primetite da su stakla na prozorima vlažna, jesu odvlaživači vazduha. Ovi uređaji su često prilično mali i pristupačni, a predviđeni su da apsorbuju višak vlažnosti iz vazduha, čime pomažu održavanju optimalne vlažnosti vazduha u prostoru. Osim što će vas spasiti vlage, imaju i pozitivne strane koje se tiču zdravlja ukućana i njihovog respiratornog sistema koji ne trpi visoku vlažnost, a posebno ne vlagu.

Redovno servisiranje klima uređaja

Klima uređaji se najviše koriste u toku letnjih meseci, ali je njihova upotreba značajna i tokom zime. Posebno se za grejanje koriste u manjim prostorima. Zato je važno da se redovno servisiraju. Ovo će učiniti da regularno rade i da im vek trajanja bude zaista dug, a pored toga, redovno čišćenje filtera klima uređaja osigurava njihovo pravilno funkcionisanje i smanjenje vlažnosti.

Klima uređaj

Foto: Depositphotos

Prevencija je, kao i uvek, pola zdravlja. Isto važi za vlagu. Stvari kao što su odvlaživači vazduha, aspiratori, mašine za sušenje veša, čine preventivno delovanje, utiču na onemogućavanje pojave vlage. Kada se pojavi i čim je primetite, važno je da delujete kroz isušivanje, premazivanje vodootpornim premazima, što će stvoriti prijatno i zdravo okruženje za život.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


SAUTER-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


ATM
ATM
SUBOTICA

GEALAN RS
GEALAN RS
BEOGRAD-BATAJNICA
www.gealan.rs

LAYHER
LAYHER
BEOGRAD-ZEMUN
www.layher.rs

OKTAVUS
OKTAVUS
NOVI BEOGRAD
www.oktavus.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;