INFONET-468X60-BANNER

Minimod dom projektovan za fleksibilni život u skučenom prostoru

28.01.2014. | Gizmag

Iako prihvatanje ekološkog života ne znači uvek izazovni raspored enterijera, kompaktni dom koji je projektovan da bude fleksibilan sigurno je dobar predznak za hramoničan način života. Čini se da je arhitektonski biro MAPA Architects imao ovo na umu prilikom projektovanja Minimod-a (ili Minimal Modular) prototip kuće, koju odlikuje prilagodljivi unutrašnji raspored koji se sastoji od četiri životna prostora.

Minimod meri 27 kvadratnih metara, a sastoji se od laganog čeličnog rama koji je zatvoren ivericom i staklom. Njegov jednostavan pravougaoni izgled nalik kutiji nije nimalo interesantan, ali makar ne bode oči. Za razliku od slične kuće Passion House M1, Minimod kuća ne izgleda pogodna za oštrije vremenske uslove, ali ovi veliki stakleni prozori i delimično ventilisana fasada bi trebalo da budu sasvim dobri za životu u toplijim područjima. On je takođe podignut na nosače, kako bi se izbegla podzemna vlaga.

Iako je projekat još uvek u fazi razvoja i samim tim podleže potencijalnim promenama, biro MAPA Architects planiran da učini kuće dostupnim za kupovinu u narednih nekoliko meseci po ceni od oko 1.000 američkih dolara po kvadratnom metru (ili 27.000 dolara za celu kuću), ne uključujući troškove fundiranja, uređenja zemljišta i postavljanje vodovodnih i kanalizacionih instalacija.

Svaka jedinica će biti prefabrikovana u fabrici sa vremenom izgradnje od oko 45 dana, a potom će biti transportovana uz pomoć kamiona i postavljena na svoje predviđeno mesto sa dizalicom.

Kupci će imati izbor kuće prikazane ovde, koja ima spavaću sobu, dnevnu sobu, kuhinju, trpezariju i kupatilo - ili ako žele, oni mogu da prilagode dom tako da odgovara njihovim potrebama. Neke pogodnosti su uključene u ponudu, kao što su klima uređaj, mini frižider, garderober i mini pećnica. Osvetljenje obezbeđuju efikasne LED sijalice.

Kuća Minimod nije projektovana da funkcioniše kao vanmrežna solucija, mada ona može biti opremljena sa solarnim panelim i toaletom za kompostiranje. Ona, međutim, ima zeleni krov i rezervoar za kišnicu koji kombinuje filtriranje i ponovno korišćenje kišnice.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;