INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Aluminijumska kuća koja odražava boje svoje okoline

23.01.2014. | Dezeen

Svetlucavi zidovi obloženi aluminijumom ove male kuće u holandskom gradu Almere joj omogućava da reflektuju boje svog okruženja. Nazvana „Rebel House“, prizemna rezidencija je projektovana od strane holandskog biro MONO da namerno odskače od tipičnih zgrada od opeke koje se mogu naći u okolini.

„Kuća izgleda kao svemirski brod koji je dodirnu zemlju“, rekle su arhitekte Gijs Baks, Jako van Vengerden i Milda Grabauskaite iz arhitektonskog biroa MONO. „Kuća deluje kao da hoće da uzleti svakog trenutka.“

Kuća je izgrađena sa malim budžetom, tako da je jeftin talasasti aluminijum korišćen za odevanje sva četiri fasadna zida. Isti materijal takođe pokriva vrata, što im omogućava da se uklope u fasadu.

Unutrašnje površine zidova su obložene drvetom kako bi se dobila topla atmosfera životnih prostora otvorenog plana. Mreža polica se proteže duž jednog od tih zidova i u njima se smešta kuhinja, skladišteni prostor i veliko mesto za sedenje ispod prozora.

Ostatak prostora je labavo podeljen prisustvom kutijastog kupatila koje integriše dodatni prostor za odlaganje stvari i kliznom particijom koja štiti i odvaja spavaću sobu od ostatka životnog prostora.

Dupla vrata vode iz kuće ka bašti, gde su arhitekte dodali trougaonu šupu obloženu istim aluminijumskim panelima.

Fotografije: Yvonne Brandwijk.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;