INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Renoviranje Kuće M03 u Tuluzu

21.01.2014. | Dezeen

Arhitektonski biro BAST iz Tuluza renovirao je napuštenu kuću u ovom francuskom gradu dodavanjem ekstenzije od rebrastog čelika koji je u suprotnosti sa postojećim zidovima od cigle. Biro je odgovorio na urbanističku regulaciju koja je propisala rušenje ove kuće projektovanjem vertikalne ekstenzije koja će sačuvati zgradu od rušenja i dati stanarima kuće dodatni sprat po završetku renoviranja enterijera.

Metalni dodatak zamenjuje oštećeni krov zgrade i nalazi se na postojećim, oštećenim zidovima od kamena i cigle, koji odražavaju arhitektonski karakter drugih objekata u ulici. „Želeli smo da stvorimo jak kontrast između postojećeg dela i novogradnje - da uvedemo kontrast između masivnosti zidova i apstrakne novogradnje“, rekao je arhitekta Loran Didije.

Ugaona struktura poseduje pomaknuti zabat i isečena je sa malim prozorima na južnoj i zapadnoj strani. Upotreba jakog ali laganog talasastog materijala smanjuje pritisak na postojeću spratnu konstrukciju donje etaže.

„Proširenje porodične kuće omogućava da metal ne preoptereti postojeće temelje i zidove“, rekao je arhitekta Didije, dodajući da je težina nove strukture ekvivalentna težini starog krova.

Red krovnih prozora duž severne krovne površine donosi mekano i konsistentno prirodno osvetljenje u gornji sprat zgrade. Prizemlje će sadržati otvorenu dnevnu sobu i kuhinju, sa posebnim prostorom gde će se nalaziti spavaća soba, kupatilo i prostor za skladištenje.

Novi ram konstruisan u okviru postojećih zidova će pridržavati gornji sprat koji će smeštati dve spavaće sobe, kupatilo i kancelariju na mezaninu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;