INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Prodaje se jednosobna prefabrikovana kuća za neverovatnih 2,5 miliona dolara

09.12.2013. | Dezeen

Retka montažna jednosobna kuća projektovana od strane samoukog arhitekte Žana Pruvea (Jean Prouvé) 1945. godine se trenutno prodaje na izložbi dizajna u Majamiju, SAD, po neverovatnoj ceni od 2,5 miliona dolara.

Kuća nazvana „Maison Démontable 8x8“, predstavljena na izložbi od strane galerije Galerie Patrick Seguin, je jedna od samo dve preživele kuće, koje je Pruve projektovao kako bi pomogao Francuskoj da skući svoje stanovništvo nakon razarajućeg Drugog svetskog rata.

„Postojao je program od 160 kuća, ali je samo nekoliko njih izgrađeno i većina je uništena posle rata“, kaže vlasnik galerije Patrik Seguin. „Jedna je atelje Žana Pruvea, smeštena pored njegove kuće, i ona je klasifikovana kao istorijski spomenik. Dakle, ova ovde je druga kuća, jedina koja postoji pored samog ateljea arhitekte.“

Kuća, koja poseduje drvene panele montirane na samostalnim aksijalnim ramovima napravljenih od savijenog čelika, je bila jedna od mnogih eksperimentalnih montažnih kuća na kojima je Pruve radio. Komponente mogu biti upakovane na jedan kamion i sastavljene od strane troje ljudi u jednom danu.

Kuća veličine od osam puta osam metara je predstavljena na Izložbi dizajna u Majamiju (Design Miami) sa enterijerom koji sačinjava originalni nameštaj i oprema dizajnirana od strane Pruvea, a u vlasništvu galerije Seguin.

Pruve je jedan od najznačajnijih arhitekata i dizajnera iz sredine dvadesetog veka. Samouki arhitekta, dizajner i inženjer je rođen u Nansiju, Francuska 1901. godine, a umro je 1984. godine. On je razvio korišćenje laganog savijenog čelika u dizajnu nameštaja i u arhitekturi, i eksperimentisao je sa laganim, demontažnim konstrukcijama koje su bile ispred svog vremena.

„Pre Pruvea, modernizam je bio od savijenih čeličnih cevi“, rekao je Seguin, koji je vodeći svetski distributer originalnih Pruveovih predmeta. „On je razmišljao o ekologiji i pre nego što je taj termin postojao.“ Seguin je dodao: „Pruve je napisao da arhitektura ne treba da ostavlja trag na pejzaž. Pruve je sada priznat kao najvažniji arhitekta-inženjer iz sredine dvadesetog veka.“

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;