INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

5aver - ručna lična zaštita od požara

25.10.2013. | Gizmag

Pomisao da budete zatvoreni u zgradi u kojoj bukti požar je zastrašujuća. Plameni vatre koji besne, dim koji vam ometa vid i otežava disanje, infrastruktura koja propada, a vi očajnički pokušavate da ostanete mirni i nekako izađete odatle. Proizvod 5aver neće ugasiti vatru, ali praktična kombinacija lampe, alarma i maske je dizajrnirana da vam pomogne da pronađete pravi put do sigurnosti u žurbi.

5aver je dizajniran da bude montiran na zidu i da se koristi tokom evakuacije prilikom požara. Kada se skine sa zida, deo gde je lampa se odmah pali kako bi se povećala vidljivost, a alarm se aktivira da obavesti druge o vašoj lokaciji. Maska se odšrafljuje sa lampe i smešta preko nosa i usta i koristi kombinaciju pre-filtera, hopcalite filtera i HEPA filtera da zaštiti od prašine, dima, ugljen-monoksida i drugih čestica.

Pored igre sa rečju „saver“ (eng. spasilac), prema njegovom korejskom proizvođaču kompaniji GemVax & Kael Co., broj 5 u nazivu se odnosi na činjenicu da posle pet minuta nakom izbijanja požara postaje jako teško da vatrogasci uđu u zgradu, a stopa preživljavanja za one koji su još uvek unutra pada za pet do sedam odsto svaki minut nakon tih prvih pet. Svako u zgradi očigledno želi da izađe pre toga, a 5aver je dizajniran da vam pomogne da upravo to uradite.

5aver je dobio Red Dot nagradu za dizajn ranije ove godine, kada je žiri pohvalio proizvod zbog svog vidljivog i privlačnog dizajna, kao i zbog njegovih višenamenskih mogućnosti.

„Dizajn samog proizvoda vizuelizuje njegovu svrhu - u slučaju požara, svi će moći da ga pronađu“, rekao je žiri. „Intuitivan je za korišćenje i spreman za nekoliko sekunkdi. Kolorit 5aver-a je veoma prepoznatljiv; dizajniran je tako da štedi prostor i bude kompaktan.“

Proizvod 5aver deluje kao dobra bezbednosta mera za domaćinstva, kancelarije i sve zgrade u kojima postoji mogućnost zarobljavanja u toku požara. Moguće ga je dobiti u nekoliko opcija za montažu na zid, uključujući i verzije za dve i četiri osobe (na fotografiji iznad).

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


SAUTER-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;