INFONET-468X60-BANNER

Održiva kuća u šumi koja poštuje zakone prirode

01.08.2013. | EKOkuće

U Nacionalnom parku New Forest (Nova šuma) u južnoj Egleskoj nedavno je izgrađena održiva kuća sa zelenim krovom koja se savršeno uklapa u šumsko okruženje.

Vlasnici ove kuće su u svom delu šume posedovali staru, oronulu kuću koju su želeli da zamene novom, poštujući sve principe održivosti i zakone prirode. Tokom gradnje su čak preselili lokalne guštere kako ih ne bi povredili tokom radova. Nova kuća je od stare veća za 30%, ima sve potrebne prostorije za život i rad, a zeleni krov joj obezbeđuje dodatnu izolaciju tokom hladnih zimskih meseci.

Sva zemlja i prljavština koje su iskopane iz podruma tokom čišćenja, su zadržane i iskorišćene za oblaganje zadnjeg dela kuće, čime se postigla dodatna izolacija i smanjio nivo buke koja dopire sa obližnjeg puta. Orijentacija kuće je pažljivo osmišljena kako bi se postigao pasivno – solarni dizajn i prirodna ventilacija. Lokalno drvo je korišćeno za podupiranje betonskih zidova koji imaju ulogu termičke mase, ono je obrađeno i sada je ukras enterijera.

Instaliran je i solarno termalni sistem koji zagreva potrošnu vodu. Kotao na drva pruža dodatnu toplotnu energiju za zagrevanje vode, a po potrebi tokom zime zagreva i prostorije. Kišnica sa zelenog krova se sakuplja, a iskorišćena voda se reciklira. Ispred kuće je izgrađen biološki bazen bogat florom i faunom, posebno gušterima koji su na imanje vraćeni nakon što je gradnja završena.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;