INFONET-468X60-BANNER

Stari industrijski park pretvoren u energetski efikasan poslovni kompleks

05.06.2013. | EKOkuće

Italijanski arhitekta Đuzepe Tortato uspešno je rekonstruisao staro industrijsko područje na severozapadu Milana u novi poslovni kompleks u kome su sve zgrade energetski efikasne i okružene bujnim zelenilom. Glavna zgrada u ovom kompleksu je stari industrijski mlin koji je renoviran u multifunkcionalni prostor.

Ovaj projekat pod nazivom La Forgiatura uključuje površinu od 7.300 metara kvadratnih i pokazuje kako se očuvanjem stare industrijske arhitekture može postići moderna regeneracija i prenamena prostora sa ciljem zadovoljavanja modernih poslovnih aktivnosti.

Projekat je duboko uronjen u istoriju metalurške industrije koja je u prošlosti delovala na ovom prostoru, a sastoji se od 7 građevina, neke su stare, a neke nove, i izrađene su od stakla, drveta, betona i čelika. Prirodni elementi kao što su zemlja, voda i svetlost pažljivo su ukomponovani u industrijski prostor kako bi se sačuvale glavne istorijske karakteristike lokacije.

Enterijer svih 7 zgrada je urađen tako da bude što udobniji i energetski efikasniji za korisnike, pa je sa spoljašnjim prostorom povezan zelenim terasama, kao i velikim prozorima i visokim plafonima kako bi se omogućio maksimalni priliv prirodnog osvetljenja. Brojni solarni paneli pretvaraju energiju sunca u električnu, a na krovu jedne zgrade zasađena je trava radi što bolje toplotne izolacije.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;