INFONET-468X60-BANNER

„Sputnik Engineering“ solarna fabrika na solarni pogon

29.05.2013. | Gizmag

Za očekivati bi bilo, ili se bar nadamo, da su pripadnici solarne industrije dosledni kada je u pitanju projektovanje sopstvenih ekoloških kancelarija i fabrika. I mada mi ne znamo mnogo o kancelarijskoj i proizvodnoj zgradi kompanije Sputnik Engineering u Bielu, Švajcarska, njeni projektanti iz biroa Burckhardt+Partner tvrde da se električna energija za potrebe zgrade obezbeđuje u potpunosti iz obnovljivih izvora energije.

Nije uopšte iznenađujuće čuti da se kompanija Sputnik Engineering, koja trguje pod brendom SolarMax i koja je u poslu proizvodnje fotonaponskih invertora (koji konvertuju jednosmernu struju proizvedenu od strane solarnih ćelija u naizmeničnu struju), okreće solarnoj energiji za snabdevanje svoje nove zgrade. Krovna solarna mreža obezbeđuje značajan deo električne potražnje, kažu u birou Burckhardt+Partner.

Ako je ta tvrdnja tačna, to je impresivno dostignuće. Jedno je izgraditi kuću sa obnovljivim izvorima energije koji zadovoljavaju potražnju energije te kuće. Sasvim drugo je izgraditi kancelarije i fabrike, koji su mnogo više intenzivniji potrošači energije zbog opreme i mašinerije koja je vrlo gusto upakovanja u niovu poda - u ovom slučaju, ukupne površine od 11.800 metara kvadratnih.

Sve-obnovljivi pristup obično znači strogu kontrolu korišćenja energije u najboljem slučaju, a čini se da su ovde učinjeni napori da se potrošnja što više smanji. Fabrički prostor je okupan sa prirodnom svetlošću iz niza krovnih svetlarnika, koji u velikoj meri smanjuju potrebu za veštačkim osvetljenjem.

Reč ili dve moraju biti izdvojene za estetiku projekta. Zahvaljujući fasadi od drvenih panela zgrada može da prože kao savremeni poslovni kompleks ili korporativno sedište. Uglađeni redovi prozora u uvečenom, duguljastom frontu zgrade u kombinaciji sa drvenim finišom stvara utisak da zgrada podseća na komad elektronskog uređaja iz 1970-ih godina.

Projekat biroa Burckhardt+Partner je bio prvoplasirani na konkursu za projektovanje 2009. godine. Izgradnja je završena 2012. godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;