INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Stambeni solarni energetski sistemi

13.07.2012. | Gradjevinarstvo.rs

Nekada je postavljanje kućnog solarnog energetskog sistema bio skup i naporan projekat. Više nije. Uz povećanu popularnost solarne energije, obilje proizvoda i proizvođača učinili su kućne solarne sisteme dostupnijim. Oni takođe mogu biti znatno jeftiniji zbog dostupnosti finansijskih podsticaja za solarne energetske sisteme.

Planiranje kućnog solarnog energetskog sistema

Prvi korak u planiranju kućnog solarnog energetskog sistema jeste da utvrdite da li je vaša kuća pogodna za solarne panele. Većina ljudi misli da njihova kuća mora da bude okrenuta direktno ka jugu da bi se iskoristila maksimalna solarna energija, ali većina solarnih panela može da postigne 85% do 95% efikasnosti na istočnim i zapadnim stranama. Dodatni paneli se mogu dodati tako da se nadoknadi gubitak energije zbog nesavršene orijentacije.

Nagib krova i njegove materijale takođe treba uzeti u obzir. Niži nagibi krovova su obično bolji u zarobljavanju više direktne sunčeve svetlosti (odnosno, kada je sunce skoro direktno iznad glave) u vrelim letnjim danima. Generalno, što je svetlija površina vašeg krova on će ostati hladniji tokom toplih letnjih meseci. Pošto su solarni paneli nešto manje efikasniji na visokim temperaturama, ovo će pomoći da energetski dobitak bude veći tokom vrelih dana. Ako postavljate solarni energetski sistem u kombinaciji sa drugim kućnim sistemima, razmislite o krovu od bele gumene membrane sa niskim nagibom kako biste pomogli povećanje efikasnosti solarnog energetskog sistema.

Osenčenje je još jedan značajan faktor u planiranju solarnog energetskog sistema. Montaža solarnih panela na krovu je često najbolji način da ih zadržite iznad nivoa gde oni mogu biti u senci drveća ili drugih kuća. Čak i delimično osenčenje panela može drastično smanjiti proizvodnju solarnog sistema, tako da može biti neophodno da se iseku ili uklone drveća koja mogu da bace senku na vaš sistem tokom vršnih sati.

Sledeći korak je razmatranje finansijskog aspekta ulaganja, kao i dobijanje eventualnih finansijskih povlastica koji proističu iz instalacije i upotrebe solarnih energetskih sistema. Generalno, većina zapadnih zemalja je uvela veliki pregršt subvencija koji podstiču ulaganje u sisteme obnovljivih izvora energije. Nažalost u Srbiji nije takvo stanje. Ono što je dobro jeste da se svest građana i političara polako menja, a sa promenom svesti dolazi i promena legislacije i beneficije.

Kada ste završili neka preliminarna istraživanja, kontaktirajte lokalna preduzeća koje se bave postavkom solarnih sistema. Većina preduzeća će vrlo rado izaći na teren i analizirati vašu kuću kako bi videli koji bi bio najefikasniji tip solarnog energetskog sistema. Nakon početne procene terena, oni će vam sastaviti ponudu i projekat postavke i često će vam pomoći u objašnjavanju svih pogodnosti i mana ovog sistema. Najbolje bi bilo da dobijete tri ili više posebnih ponuda tako da znate da za svoju investiciju dobijate najbolje rešenje.

Komponente i instalacija

Solarni paneli
Solarni paneli su primarna komponenta solarnih energetskih sistema i dostupni su u mnogim oblicima i veličinama tako da mogu da se uklope u širok spektar krovnih površina. Najbitnije razmatranje u izboru solarnih panela jeste količina energije koju fotonaponske solarne ćelije mogu da generišu. Tehnologija, kvalitet i starost doprinose efikasnosti ćelija solarnih panela. Najčešći metod poređenja solarnih panela je razmotranje odnosa cene prema vatu.

Solarni paneli postavljeni na krovnim površinama su najčešći, ali i druge opcije se pojavljuju na tržištu. Solarna šindra, solarni crep ili fleksibilni solarni listovi koji se postavljaju na metalne krovove nude dodatna sredstva za prikupljanje solarne energije i generisanje energije. Standardni paneli mogu čak biti postavljeni na stalak koji je na zemlji. Početni troškovi za ove opcije mogu biti veći, ali oni vam nude načine na koji solarna energija radi za vas, nudeći veći povraćaj ulaganja na duži rok.

Solarni paneli su obično pričvršćeni na šinama koje su strukturalno povezani sa krovnom konstrukcijom. Dizajn sistema šina treba da bude takav da postavka solarnih panela bude izvedena pod najboljim uglom za prikupljanje sunčeve energije. Električni vodovi, koji se obično postavljaju u kanalima, povezuju solarne panele sa inverterom i šalju solarnu energiju u kućni električni sistem.

Inverter
Inverter je komponenta koja pretvara električnu energiju iz solarnih panela u korisnu energiju za kuću. Pošto je električna energija proizvedena od strane solarnih panela u obliku jednosmerne struje, a naši domovi koriste naizmeničnu struju, inverter menja solarnu električnu energiju iz jednosmerne u naizmeničnu struju.

Inverter je čvor između solarnih panela i kućnog električnog ormana, i sadrži mnoge delikatne elektronske delove, pa je potrebno postaviti ga na suvom mestu. Inverter je obično veličine srazmeno izlaznoj moći panela, ali on može biti povećan ako želite da dodate još panela u sistem u bliskoj budućnosti.

Električno brojilo
Većina solarnih energetskih sistema su postavljeni kao mrežno povezani sistemi koji ostaju povezani na glavnu električnu mrežu kablovima koji dolaze u vašu kuću. Mrežno povezani sistemi ne zahtevaju da višak energije bude sačuvan u baterijama - u suštini se koristi mreža kao baterija. Tokom dana automatski koristite solarnu energiju, a kada proizvodite više energije nego što je koristite, možete prodati višak.

Standardno električno brojilo moraće biti zamenjeno sa mrežno povezanim brojilom koji pokazuje dve cifre - jedna je kupljena snaga, druga je prodata snaga. Većina država tera energetske kompanije da koriste “mrežno merenje”, što znači da vam plaćaju isti iznos za višak energije koju generišete kao za dodatnu energiju koju kupujete.

Mrežno isključenje
Mrežno isključenje je prekidač za isključivanje sistema koji je neophodan za mrežno povezane sisteme. Zbog toga što energija u mrežno povezanom sistemu može da se vrati nazad u električnu mrežu, mrežno isključenje omogućava električnoj kompaniji da ugasi protok energije kako bi zaštitila električare i dozvolila im da rade u bezbednim uslovima prilikom popravki.

Nadzor i interfejs
Jednom kada se solarni energetski sistem postavi, dobra je ideja imati način da se nadzire koliko energije proizvodi. Većina invertora prikazuje tu informaciju, ali mnoge kompanije nude bežični monitor koji može biti postavljen na više pristupačnijoj i vidljivijoj lokaciji. Ovi podaci mogu biti poslati i na internet, gde se mogu prikazivati na personalizovanoj stranici koja prikazuje dnevnu proizvodnju struje, kao i istorijski učinak sistema.

Upravljanje sistemom
Sistemi solarne energije obično zahtevaju vrlo malo održavanja i traju oko 25 do 30 godina. Povremeno pranje solarnih panela kako bi se uklonila prljavština i ostaci je obično maksimalni stepen održavanja koji je potreban za solarne enrgetske sisteme.

Kao i kod bilo kog renoviranja kuće, važno je da uključite vaš solarni energetski sistem u polisu osiguranja vaše kuće kako biste je dodatno zaštitili.

Ako kupovina solarnog energetskog sistema nije u okviru vaših finansijskih moći, svejedno popričajte sa preduzećima koja se njima bave i pitajte ih da li daju u zakup solarne sisteme. Bez početnih ulaganja u iznajmljeni sistem, vaš novi račun za struju u kombinaciji sa ratom za iznajmljivanje solarnih sistema bi ipak mogao da bude manji i do 25 posto. Takođe, možete razmisliti i o podizanju kredita.

Bez obzira da li kupujete ili iznajmljujete, onda kada je vaš sistem postavljen možete se samo zavaliti i čekati te jeftinije račune za struju.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;