IZOLACIJA-468X60-BANNER

Nema posla za građevince u BiH

14.05.2012. | Bizlife

Nezaposleni, koji očekuju da će tokom narednih meseci zaraditi koju dnevnicu kao građevinski radnici, ne treba mnogo da se nadaju sezonskom poslu, jer se ovom sektoru još ne nazire oporavak.

Građevinska sezona u BiH kalendarski je već počela, ali je na terenu situacija obeshrabrujuća, jer je u ovo doba, pre nekoliko godina, veliki deo muške populacije bio na građevinama, što danas kažu u resornim sindikatima, predstavlja samo lepu uspomenu. Upozoravaju sindikalci da je u posebno teškom položaju stanogradnja, jer je slaba platežna moć potencijalnih kupaca, tako da veliki broj izgrađenih stanova čeka mušterije. To, prema rečima Šabana Kadirića, predsednika Sindikata građevinarstva BiH, znači da će nedostajati posla za ljude koji očekuju sezonsko zaposlenje u ovom sektoru, te da će zaposlenost sve više da pada.

"Građevinski radovi, u očekuvanom kapacitetu, niti su došli, niti će, kako procenjujem, u narednom periodu biti bolje. Dakle, zabrinjavajuća je situacija na domaćem tržištu. Ništa nije bolje ni na mnogim stranim tržištima, kao što su Libija, Irak, Rusija, Alžir", žali se Kadirić.

Optimističniji nisu ni privrednici, pa se tako Ranko Milić, predsednik Unije udruženja poslodavaca RS, pita kuda sve ovo vodi.

"Poslova bi moglo da bude, ali, između ostalog, nedostaje novca i dobre organizacije. Problemi u građevinarstvu su se nagomilali, i ove godine ćemo, bojim se, imati katastrofalnu sezonu... Građevinski sektor prvi oseti sve turbulencije na tržištu, a aktuelna situacija trenutno ide silaznom putanjom", zaključuje Milić.

Da je na terenu uočljivo da se gradi neuporedivo manje stanova nego ranijih godina, slaže se i Džemal Kalajdžisalihović, sekretar Asocijacije građevinarstva i industrije građevinskih materijala BiH.

"Nedostaju investicije, pa zato ne možete očekivati da će biti posla", podvlači on.

U građevinskim preduzećima takođe kažu da su prognoze pesimistične i da se plaše da mnoge radnike, željne plate ili bar dnevnice, neće moći da angažuju.

Dubioza građevinskog sektora u BiH nije od skoro, već se samo nastavlja niz teških godina, a dokaz za to su i podaci Agencije za statistiku BiH (BHAS), koji pokazuju da je prošle godine u BiH završena izgradnja 2.755 novih stanova, a 2010. čak 3.669. To se odnosi na stanove koje su izgradila građevinska preduzeća obuhvaćena izveštajima BHAS.

"Vrednost izvršenih građevinskih radova firmi u inostranstvu u četvrtom kvartalu 2011. godine bila je manja za 65,6 odsto u odnosu na isti period 2010", saopštili su iz Agencije za statistiku BiH.

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;