INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Modularni fotonaponski sistem Solarnih bršljenova

30.08.2011. | Inhabitat

Projekat je započet pre par godina i od tada je napredovao i forma koja stoji iza njega, SMIT, napreduje sve više i više. SMIT, što je skraćenica od Sustainably Minded Interactive Technology (Interaktivne tehnologije sklone održivosti), je uspeo da se za njegovim projektom fotonaponskih panela nalik listovima, koje generišu struju korišćenjem energije sunca i vetra, okreću glave.

Projektovane tako da budu u potpunosti modularne i da se lako postavljaju na bilo koji objekat, Solarni bršljenovi sada se proizvode u raznim bojama, oblicima listova i tipovima fotonaponskih panela. Kompanija ima mnogobrojne prototipe i trenutno prima narudžbine za prve, komercijalno, dostupne verzije Solarnih bršljenova.

Solarni bršljen je modularni i prilagodljivi fotonaponski proizvod sa velikom sferom aplikacija. "List" je otpilike veličine dinje sa tankim filmom fotonaponskog panela na njemu. Mušterije mogu izabrati ili organski fotonaponski panel, koji se kompletno može reciklirati, ne sadrži toksične materijale i košta oko 18 dolara po vatu, ili CIGS panel, koji je najefikasniji tip panela tankog filma na tržištu i košta oko 9 dolara po vatu. Posle odabira fotonaponskog tipa, mušterije mogu izabrati boju listova i oblik u zavisnosti kako žele da sistem izgleda na njihovom projektu.

SMIT radi sa svojim mušterijama da bi prilagodili instalaciju i optimizovali generisanu solarnu energiju u zavisnoti od potreba i prirodnih uslova projekta. Da bi se postavio sistem Solarnih bršljenova, prvo se prikači interfejs zgrade i zatim se instalira mreža od čeličnih žica. Mreža može da se savija, iskrivi ili rastegne da bi se prilagodila svakoj konturi, i listovi mogu biti pozicionirani u različitim gustinama što zavisi od prostora gde se postavljaju i okrenutosti strani sveta. Indivudualni listovi mogu biti zamenjeni kada tehnologija bude napredovala ili ako je neki od njih oštećen. Sistem obezbeđuje obnovljivu energiju za objekat koristeći sunce i vetar, dok ujedno služi kao platno koje štiti objekat od preteranog zagrevanja.

Trenutno, SMIT radi na brojnim instalacijama koje treba da budu završene ove godine. Univerzitet Jute je obezbedio sredstva za postavljanje Solarnih bršljenova na južnoj fasadi zgrade Orson Spencer Hall. Postoje planovi i za rezidencijalnu primenu sistema, kao i za primenu na parking garažama, i trenutno kompanija prima mnogo porudžbina.

Linkovi:

  • SMIT - Sustainably Minded Interactive Technology - link

Tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs

  • Trinaestogodišnjak napravio proboj u solarnim tehnologijama korišćenjem
    Fibonačijevog niza - link
  • Stablo kao izvor inspiracije za fotonaponske instalacije - link
  • 3D raspoređivanje solarnih panela povećava efikasnost
    iste osnovne površine preko dva puta - link
  • Pretvaranje prozora u elektrane - link
  • Rastegljivi silikonski čipovi rešenje za LED i solarne tehnologije - link
  • Napredak u istraživanju CIGS solarnih ćelija - pojednostavljenje procesa proizvodnje
    za konkurentnost na tržištu - link
  • Solarni sistemi na parkinzima - senka, zaštita i čista energija - link
  • Sistem na solarnu energiju kome nije potrebno Sunce - link
     
 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;