INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Termo blok - izuzetna termika uz impresivnu brzinu gradnje

19.02.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Vreme je novac, a da bi odgovorili na sve zahtevnije potrebe tržišta, profesionalci širom Srbije sve češće koriste termo blokove za izgradnju fasadnih zidova na svojim projektima.

Raste broj novih zgrada, ali energetska efikasnost stagnira

Raste broj novih zgrada, ali energetska efikasnost stagnira (Foto: Xella Srbija)

U Srbiji je u prethodnih 5 godina sagrađeno čak 126.713 novih stanova (izvor: RZS). Za njihovu kupovinu, po okvirnim procenama, uloženo je preko 20 milijardi evra!

Iako broj novih stambenih zgrada iz godine u godinu raste, termoizolacija fasadnih zidova i energetska efikasnost ovih objekata je (nažalost) u stagnaciji i za njihovo grejanje i hlađenje se potroši ogromna količina energije i novca.

To potvrđuje i činjenica da Srbija troši pet puta više energije za grejanje i hlađenje od proseka Evropske unije.

Neadekvatna debljina izolacije, toplotni mostovi, izbor pogrešnih materijala i propusti u izvođenju samo su neki od problema sa kojima se svakodnevno susrećemo u praksi. Posledično, to može dovesti do trajnog oštećenja i umanjena vrednosti same nekretnine, ugroziti prodaju ili preprodaju stana, ali i povećati troškove korišćenja. Najveću cenu, naravno, plaćaju vlasnici nekretnina ali i investitori koji sve teže prodaju loše stanove.

Broj izgrađenih stanova u Srbiji

Broj izgrađenih stanova u Srbiji (Foto: RZS)

Greške je teško ispraviti

Kada se greške na spoljašnjim zidovima pojave teško se mogu sanirati. Fasadni zidovi čine najveću površinu na svakom objektu. Kao takvi, oni su odgovorni za čak 30% energetskih gubitaka.

Osim toga, tokom renoviranja stana, sve se može zameniti osim konstrukcije i fasadnih zidova. Na neki način, prilikom kupovine stana, materijali od kojih je zgrada izgrađena su podjednako važni kao i lokacija, jer se radi o nepromenljivim kategorijama.

Spoljašnji zidovi predstavljaju važan element svake stambene zgrade. Za njihov kvalitet i dugotrajnost odgovorni su investitori i projektanti, izvođači radova i proizvođači građevinskih materijala, ali i važeći propisi. Međutim, u poslednjih par godina, sve veću ulogu dobijaju i takozvana sistemska rešenja.

Kako  bi se termoizolacija fasadnih zidova podigla na viši nivo, a greške prilikom izvođenja svele na minimum, ključno je odabrati prave materijale. Preporuka su termo blokovi, koji se sve češće primenjuju na fasadama stambenih objekata širom Srbije i predstavljaju idealno rešenje. Naročito su zastupljeni na projektima gde se zahteva brza i energetski efikasna gradnja.

Ytong omogućava brzu i energetski efikasnu gradnju

Ytong omogućava brzu i energetski efikasnu gradnju (Foto: Xella Srbija)

Termo blok vs običan blok

Ključna razlika između termo bloka i običnog bloka leži u njihovim termičkim karakteristikama, dimenzijama i načinu gradnje.

Blokovi od betona i opeke imaju visoku toplotnu provodljivost, što stvara velike toplotne gubitke. Zbog niske termičke efikasnosti, zgrade sagrađene od ovih blokova obično zahtevaju dodatne slojeve termoizolacije i više energije za održavanje temperature. Pojava toplotnih mostova kod ove vrste blokova je češća - što je loše po vlasnike stanova.

Termo blokovi se, s druge strane, prave od posebnih materijala koji smanjuju provođenje toplote kroz zidove, kao što je porobeton. Njegova jedinstvena poroćelijska struktura idealno balansira odnos unutrašnje i spoljašnje temperature i vlažnosti vazduha, te fasadni zidovi obezbeđuju dobru termoizolaciju koja štiti objekat od toplotnih gubitaka, vrućine ili mraza.

Zidanje ovim blokovima je čak dva puta brže od klasičnih, a zidovi su precizni i ravni. Ovo dodatno olakšava finalne građevinske radove i značajno smanjuje količinu rada i utrošenog materijala na svakom gradilištu.

Za razliku od običnog bloka koji mora da poseduje dodatni sloj termoizolacije, fasadni zid od Ytong termo bloka se može graditi kao jednoslojni ili višeslojni sklop.

Jednoslojni fasadni zid

Jednoslojni fasadni zid (Foto: Xella Srbija)

Jednoslojni fasadni zid

Glavna prednost termo blokova od porobetona, kao što su Ytong Termo 30, 33 i 37.5, leži u tome što pružaju mogućnost izgradnje jednoslojnog zida koji zadovoljava sve propise energetske efikasnosti i to bez dodatnih termoizolacionih ploča.

"Prilikom gradnje Ytong-om štedi se dvostruko: dodatna termo izolacija nije vam potrebna, a istovremeno su troškovi grejanja i hlađenja objekta znatno niži" - navode za naš portal stručnjaci za energetsku efikasnost iz kompanije Xella Srbija.

Osmišljeni da zadovolje najviše standarde energetske efikasnosti, Ytong termo blokovi prepoznati su kao idealno rešenje za gradnju monolitnih zidova. Kao takvi, jednoslojni fasadni zidovi postavljaju novi standard u brzini izgradnje i efikasnosti, što ih čini nezaobilaznim izborom za profesionalce u domaćoj građevinskoj industriji.

Višeslojni fasadni zid

Višeslojni fasadni zid (Foto: Xella Srbija)

Višeslojni fasadni zid

Ukoliko postoje zahtevi za boljim termičkim karakteristikama, Ytong blokovi se lako i jednostavno mogu kombinovati i sa tanjim termoizolacionim pločama u cilju dobijanja bolje U vrednosti objekta (koeficijent prolaska toplote), a sve u cilju uštede energije i racionalizacije troškova za grejanje i hlađenje.

U kombinaciji sa tanjim termoizolacionim pločama, poput multipor termoizolacionih ploča (10cm) ili mineralne vune od (5 ili 10cm), ovaj višeslojni fasadni sklop sa termo blokom pruža od 22-36% veću termičku zaštitu, samim tim i veću uštedu energije.

Naime, višeslojni zidovi predstavljaju sklop dva ili više slojeva različitog materijala. Koriste se u cilju unapređenja energetske efikasnosti objekta. Ytong fasadni blokovi Classic 20 i Classic 25cm najčešće su rešenje koje se koristi za izgradnju fasadnih zidova stambenih objekata.

Plot 15 - BW Aria i Tera

Plot 15 - BW Aria i Tera (Foto: Xella Srbija)

Brza i energetski efikasna stambena gradnja

Ukoliko se postojeći trend nastavi, u narednih 5 godina očekuje nas izgradnja još 120.000 novih stanova, a možda taj broj bude i veći. Nacionalna arhitektonska strategija, s druge strane, načela održivosti i ekološke gradnje postavlja kao svoje najveće prioritete.

Zadovoljenje potreba tržišta i ciljeva održivosti, ali i ekonomskih zahteva investitora, projektanata i izvođača, moguće je jedino kroz primenu inovativnih građevinskih materijala koji istovremeno nude brzu i energetski efikasnu gradnju.

Iskustva profesionalaca sa domaćeg tržišta potvrđuju da primena Ytong termo blokova kao jednoslojnih i višeslojnih fasadnih sistema ima mnogobrojne prednosti. Ovo je naročito očigledno kod velikih kompleksa koji zahtevaju visoke standarde energetske efikasnosti, o čemu nam svedoče brojni stambeni objekti (Airport Garden, Park Vila Residence, BW Metropolitan, Emerald Garden).

Savremeni problemi zahtevaju savremena rešenja, a Ytong termo blok to svakako jeste. U pitanju je "2 u 1" rešenje koje investitorima, izvođačima i projektanata nudi čak 2,5 puta bržu gradnju od klasičnih blokova, uz istovremeno zadovoljenje visokih standarda termoizolacije.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;