INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nastavak gradnje najviše zgrade na svetu

26.09.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Nakon skoro decenije prekida, horizont Saudijske Arabije ponovo će biti obogaćen impresivnom građevinom. Jeddah Tower, čija je izgradnja nedavno nastavljena, obećava da će premašiti sve arhitektonske rekorde.

U zgradi će biti smešten hotel, stambeni i poslovni prostor, kao i vidikovac

U zgradi će biti smešten hotel, stambeni i poslovni prostor, kao i vidikovac (Foto: Adrian Smith + Gordon Gill Architecture/Jeddah Economic Company)

Ova monumentalna građevina, delo čikaškog studija Adrian Smith + Gill Gordon Architecture, trebalo bi da se uzdigne na neverovatnih 1.000 metara, čime će zaseniti čuvenu Burj Khalifu u Dubaiju.

Dizajn kule odiše modernošću i elegancijom. Sa svojim staklenim fasadama i trouglastim osnovom, kula će biti domaćin luksuznom hotelu Four Seasons, modernim stambenim prostorima, kancelarijama i vidikovcu koji će pružiti pogled kao nijedan drugi.

Jeddah Tower biće visok 1.000 metara

Jeddah Tower biće visok 1.000 metara (Foto: Adrian Smith + Gordon Gill Architecture/Jeddah Economic Company)

Iako je početak izgradnje obeležen 2013. godine, put do njegove realizacije bio je ispresecan raznim izazovima. Među njima su i problemi sa izvođačima radova, posebno nakon što je Binladin Group izgubila prava na projekt zbog političkih previranja u zemlji.

Međutim, uprkos svim preprekama, vizija kule ostaje nepromenjena. Saudijska Arabija je poznata po svojim ambicioznim građevinskim projektima, a Jeddah Tower će svakako biti kruna tog trenda.

Izgradnja je započeta 2013. godine

Izgradnja je započeta 2013. godine (Foto: S Nitzold, Wikipedia Commons)

Osim ove kule, kraljevina planira niz drugih "giga projekata", uključujući futuristički grad The Line. Iako Savet za ljudska prava Ujedinjenih nacija i mnogi drugi kritikuju ovakve poduhvate, nema sumnje da Saudijska Arabija teži da postavi nove standarde u svetu arhitekture.

U svetlu ovih razvojnih planova, Jeddah Tower će biti više od obične zgrade - biće simbol nove ere za Saudijsku Arabiju i njen doprinos globalnoj arhitektonskoj sceni.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;