INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Krivine koje čuvaju: Kada oblik mosta garantuje njegovu stabilnost

17.08.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Nakon impresivnih projekata poput Daxia Tower i Wuhan Taikang Financial Centre, arhitektonska firma Zaha Hadid Architects (ZHA) ponovo je privukla pažnju svojim radom u Kini, ovog puta projektujući most.

Most Chengdu West First

Most Chengdu West First (Foto: Liang Xue)

Most Chengdu West First nije samo običan most - to je pravo arhitektonsko čudo koje kombinuje estetiku i funkcionalnost.

Most se prostire na dužini od 295 metara i omogućava pešacima, biciklistima i automobilima da pređu preko reke Jiangxi. Ovaj most je deo veće obilaznice i biciklističke staze u Chengduu.

Ono što ga čini posebnim je njegova blaga krivina kojom se proteže preko reke, kao i dva velika bela čelična potporna luka koja se izdižu s obe strane kolovoza. Kako se uzdižu do maksimalne visine od 30 metara, lukovi se naginju jedan prema drugom i dodiruju, pružajući dodatnu stabilnost mostu, posebno u uslovima jakih bočnih vetrova.

Most Chengdu West First

Most Chengdu West First (Foto: Arch Exist)

Stabilnost mosta bila je od ključnog značaja tokom projektovanja, posebno s obzirom na nedavne klimatske promene i katastrofe koje su pogodile Kinu. Korišćen je softver za strukturalnu analizu na digitalnom modelu mosta kako bi osigurali njegovu izdržljivost. Analizirajući sve aspekte, od težine materijala do uticaja vetra i temperature, osigurali su da most i njegove osnove premašuju standarde potrebne za vremenske neprilike koje se javljaju jednom u 200 godina.

Most Chengdu West First

Most Chengdu West First (Foto: Arch Exist)

Most Chengdu West First naručen je 2019. godine nakon arhitektonskog konkursa. Za njegovu izgradnju korišćeni su prefabrikovani delovi od čelika proizvedenog u Kini. Ovi delovi su zavareni na licu mesta i postavljeni pomoću mobilnih dizalica. Temelji mosta izrađeni su od armiranog betona, a zanimljivo je da nema temelja postavljenih direktno u reku.

Ovaj most je samo jedan u nizu mostova koje je dizajnirala firma ZHA, uključujući i asimetrični Danjiang most, kao i eksperimentalni most od 3D štampanog betona bez ojačanja.

Most Chengdu West First predstavlja savršen spoj inovativnog dizajna i funkcionalnosti, dokazujući da arhitektura može biti i lepa i praktična.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;