INFONET-468X60-BANNER

Ako deo cementa zamenimo prečišćenim pepelom dobijamo kvalitetniji beton

11.04.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Naučnici sa Univerziteta Rice istražuju kako da smanjimo emisiju gasova pri proizvodnji cementa. Oni su koristili zagrevanje kako bi uklonili teške metale iz letećeg pepela koji nastaje kao nusproizvod u termoelektranama na ugalj. Dodavanjem prečišćenog pepela smanjuje se upotreba cementa i poboljšava kvalitet betona.

Pepeo bez teških metala poboljšava čvrstoću i fleksibilnost cementa

Pepeo bez teških metala poboljšava čvrstoću i fleksibilnost betona (Foto: Rice univerzitet)

Tokom istraživanja u laboratoriji je 30% cementa zamenjeno prečišćenim pepelom uglja. Time je poboljšana čvrstoća i elastičnost betona za 51% i 28%, a emisija gasova staklene bašte i količina teških metala smanjeni su za 30% i 41%.

Rad o ovom istraživanju objavljen je u Communications Engineering, a glavni autor Bing Deng, postdoktorski istraživač u laboratoriji Tour, navodi da je smanjenje emisije gasova pri proizvodnji cementa veoma važno u cilju smanjenja globalnih emisija.

Istraživači navode da se i ranije pepeo dodavao u beton da bi se smanjila količina cementa, ali da je on sadržao teške metale koji su zagađivali životnu sredinu i zajedno sa vodom ulazili u tlo.

S obzirom da se godišnje napravi oko 750 miliona tona letećeg pepela, naučnici su osmislili brz proces pri kome se zagrevanjem uklanja do 90% teških metala iz pepela. Tako ovaj otpadni materijal postaje pogodniji za korišćenje.

Deng objašnjava da su mešali leteći pepeo i čađ, jer čađ čini ovu smešu provodljivom. Smešu su tada postavljali između dve grafitne ili bakarne elektrode i pomoću kondenzatora davali kratki strujni impuls uzorku. To je dovodilo da zagrevanja uzorka na oko 3.000 stepeni Celzijusa, pri čemu su teški materijali za samo jednu sekundu isparavali i odmah su sakupljani u vakuumskoj komori umesto da se ispuštaju u životnu sredinu.

On ističe da se na ovaj način može ukloniti i drugi opasni otpad poput crvenog mulja ili ostataka boksita, što znači da bi ovo mogao da postane generalni vid dekontaminacije industrijskog čvrstog otpada.

Wei Meng, koautor studije, kaže da je zahvaljujući zameni 30% cementa prečišćenim pepelom dobijen značajno čvršći i elastičniji beton. Iz toga proizilazi da se uz manju količinu cementa mogu graditi jače konstrukcije, a Meng smatra da će ovo istraživanje biti dragoceno građevinskim inženjerima.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;