Konferencija "Alternativna goriva u budućnosti"

28.11.2011. | Gradjevinarstvo.rs

Centralno-evropski forum za razvoj – CEDEF, pod pokroviteljstvom Ministarstva infrastrukture i energetike, a u saradnji sa Agencijom za energetsku efikasnost Republike Srbije, Gradom Paraćinom, kompanijom Holcim, Global Intercontinental Utilities BGD i Volksbankom organizovao je konferenciju Alternativna goriva u industriji, 28. novembra 2011. u Paraćinu.

 


Učesnici konferencije


Pobednici nagradnog konkursa

 

Konferenciju je otvorio Saša Paunović, gradonačelnik opštine Paraćin, a govorili su i Gustavo Navaro (Navarro), country manager kompanije Holcim Srbija, mr Bojan Kovačić, zamenik direktora Agencije za energetsku efikasnost, Milica Bisić, član UO Udruženja Cementne industrije Srbije, Nenad Lučić, menadžer za razvoj proizvoda u Volksbank, Nenad Dograjić, direktor kompanije Global Intercontinental Utilities BGD i dr.

Na konferenciji su proglašeni pobednici i dodeljene su nagrade za novinarski konkurs Alternativna goriva u industriji koji je realizovao CEDEF u saradnji sa Agencijom za energetsku efikasnost RS i pod pokroviteljstvom kompanije Holcim. Prvu nagradu osvojila je Katarina Anđelković, RAF production, TV Prva.

"Alternativna goriva u industriji mogu da se koriste na više načina, pre svega u segmentu reciklaže i to je uvek primarni korak, a potom mogu da se koriste kao energenti. Na kraju, moguće je odlagati ih kao otpadni materijal uz poštovanje propisa zaštite životne sredine. Agencija za energetsku efikasnost se zalaže da se tim redom pristupi tretiranju otpadnih materijala svih vrsta", izjavio je Bojan Kovačić, zamenik direktora Agencije za energetsku efikasnost.

Prema rečima country menadžera kompanije Holcim, Gustava Navarra: "Cementara Holcim u Popovcu već pet godina koristi automobilske gume kao alternativno gorivo, a koristimo i čvrsta obnovljiva goriva, od neopasnog otpada koji nije pogodan za reciklažu. Imamo postrojenje za preradu ove vrste otpada, a u ovoj godini ostvarili smo ukupan procenat supstitucije od oko 11%. Namera je da taj procenat postepeno raste do 18% od ukupne godišnje količine energije dobijene od goriva upotrebljenog u cementari. Holcim nastoji da, pored zalaganja za upotrebu alternativnih goriva i sirovina, pruži što veći doprinos na ovom polju i ponosni smo što smo jedni od lidera u oblasti investicija u ekologiju, i što smo do sada uložili preko 10 miliona evra u različite projekte vezane za zaštitu i očuvanje životne sredine u Srbiji. Takođe se aktivno angažujemo u promociji održive ili zelene izgradnje, istovremeno optimalizujući proizvodni proces, i ulazući u razvoj novih vrsta proizvoda", dodao je Navaro.

"Global Intercontinental Utilities BGD predstavlja deo globalne grupe kompanija koja pruža usluge svojim klijentima u javnom i privatnom sektoru i zajedno sa njima planira, razvija, projektuje, izgrađuje, upravlja i održava više od stotinu projekata širom sveta. Preko 40 godina na svetskom tržištu obnovljivih izvora energije bilo je dovoljno da izvedemo više od 130 postrojenja, u više od 30 zemalja. Na tržištu na kome nastupamo nudimo integralno rešenje tretiranja svih vrsta komunalnog i medicinskog otpada, kako novogenerisanog tako i već postojećeg, i njegovog pretvaranja u razne oblike zelene energije. U tom procesu tesno sarađujemo sa lokalnom zajednicom po pitanju kadrova koje zapošljavamo u procesu upravljanja i industrija koje angažujemo u procesu izgradnje postrojenja", izjavio je Nenad Dograjić, direktor ove kompanije.

U toku konferencije, izaslanik Ujedinjenih nacija, i borac za zaštitu životne sredine, Japanac Judži Mijata zasadio je zajedno sa đacima Tehnološke škole u Paraćinu dva stabla kao simbol borbe za zaštitu i očuvanje životne sredine.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...