INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

EU od Srbije i EPS-a očekuje više obnovljive energije

16.06.2011. | EMportal

Evropska unija očekuje da se Srbija više okrene proizvodnji energije iz obnovljivih izvora jer se tako nastavlja borba za smanjenje emisije ugljen-dioksida, izjavio je direktor Direktorata za energiju i evropske institucije Filip Lou.

"Zbog tih ciljeva, koje je odredila i EU, neopohodno je sprovoditi projekte Elektrorivrede Srbije iz Bele i Zelene knjige", rekao je on u Briselu posle razgovora s delegacijom EPS-a koju je predvodio generalni direktor Dragomir Marković.

Kako je saopštio EPS, Lou je rekao da Direktorat za energiju i evropske institucije podržava aktivnosti EPS-a, a da su posebno zadovoljni projektima predstavljenim u Beloj knjizi i realizacijom aktivnosti koje su navedene u Zelenoj knjizi.

Lou je naglasio da su veze za snabdevanje gasom preko Srbije ka EU istovremeno važne za oba partnera i da na delu od Baltičkog mora do Jadrana niko ne sme ostati izolovan.

"Važno je dozvoliti kompanijama da razvijaju nove napredne proizvodne tehnologije i ta rešenja bitna su za Vladu i državne institucije", rekao je on.

Primena evropskih zakona, kako je istakao Lou, bitna je da bi evropski partneri, kao što su Evropska banka za obnovu i razvoj, Evropska investiciona banka i ostale evropske finansijske institucije, nastavili da koofinansiraju sigurnost snabdevanja i pomognu snažan ekonomski razvoj Srbije i regiona.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;