INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Usvojen projekat sanacije akumulacije Vrutci

25.02.2014. | RTS

Stručna komisija koju je formirala Vlada Srbije, usvojila je u Užicu jedinstveni projekt za sanaciju akumulacije Vrutci i rekonstrukciju fabrike vode na Cerovića brdu, uz preporuku nadležnim organima da radove na sanaciji treba početi već od 15. marta.

- Projektnim zadatkom definisali smo sve aktivnosti i radove koje treba preduzeti da bi se rešio problem vodosnabdevanja Užica iz akumulacije Vrutci, koja je van funkcije zbog pojave algi u jezeru – izjavio je posle sastanka u Užicu Prvoslav Marjanović sa "Instituta Jaroslav Černi".

Naveo je da su predviđene i mere, koje se odnose na alternativni sistem na Sušičkim vrelima sa koga se Užičani trenutno snabdevaju pijaćom vodom, ukoliko se u toku leta desi da ovo izvorište presuši.

Marjanović je istakao da predstoji kompleksno proučavanje kojim će biti obuhvaćeni kontrola nivoa vode u akumulaciji, planovi upravljanja akumulacijom i zaštite na slivu akumulacije, novi elaborat o zonama sanitarne zaštite, kao i relevantna projektna dokumentacija za rekonstrukciju fabrike vode na Cerovića brdu.

- Predviđeno je i jasno definisanje svih mera i radova koje su predviđene u Glavnom projektu akumulacije Vrutci, a do sada nisu realizovane. Neophodno je uraditi i reviziju nekih mera s obzirom na izmenjeno stanje na akumulaciji i potrebama vodosnabdevanja Užica tokom proteklih 30 godina – istakao je Marjanović.

Komisija je preporučila nadležnim organima da radove na sanaciji treba otpočeti već od 15.marta, do kada bi Vlada trebala da usvoji projektni zadatak.

Zamenik gradonačelnika Užica Vidoje Drndarević rekao je da je užički "Vodovod" već otpočeo radove na rekonstrukciji filtera, a da je trenutno najveći problem finansiranje sanacije.

- Mi u ovom trenutku nemamo obezbeđena sredstva, niti imamo tačnu informaciju koliko će sve to koštati. Rešenje ćemo pronaći u dogovoru sa Vladom Srbije, a izvesno je da ćemo morati raditi rebalans gradskog budžeta i odreći se realizacije nekih planiranih investicija u ovoj godini – rekao je Drndarević.

Uputio je i javno izvinjenje građanima Užica za sve što su pretrpeli za vreme vanredne situacije u gradu zbog problema sa pijaćom vodom. Naglasio je da gradsko rukovodstvo insistira da državni organi što pre ispitaju i utvrde odgovornost onih koji su krivi što Užičani mesec i po dana nisu mogli da piju vodu iz gradskog vodovoda.

- Veoma je važno da se krivci sankcionišu kako se takva situacija ne bi više nikad ponovila, ne samo u Užicu, već u celoj Srbiji – naglasio je Drndarević.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;