INFONET-468X60-BANNER

Nemačke firme u domenu energetske efikasnosti traže poslovne partnere u Srbiji

03.06.2013. | Tanjug

Nemačke kompanije, koje nude razna napredna rešenja za povećanje energetske efikasnosti u industriji i zgradarstvu, tragaju za potencijalnim partnerima u našoj zemlji.

Predstavnici osam nemačkih firmi - "Addinol Lube Oil", "Limon", "PEWO Energietechnik", "Helios Ventilatoren", "Doepke Schaltengerate", "Theben", "Walther-Werke" i "FTG Friedrich Goehringer Elektrotechnik" prethodnih dana su putovali po Srbiji u potrazi za potencijalnim partnerima.

Konsultant izvozne inicijative za energetsku efikasnost u Ministarstvu privrede i tehnologije Nemačke, Torsten Gusek, je tim povodom izjavio Tanjugu da je energetska efikasnost jedna od najvažnijih tema u njegovoj zemlji i da bi Srbija mogla mnogo da nauči od Nemačke. On je kazao da je transfer znanja i zajedničko poslovanje srpskih i nemačkih firmi najbolji način za Srbiju da usvoji napredna rešenja i poveća efikasnost industrije.

Predstavnici nemačkih preduzeća su rekli Tanjugu da imaju bogatu ponudu za srpske firme i naglasili kako očekuju da će započeti ili proširiti poslovanje u našoj zemlji.

Menadžer prodaje kompanije "Theben", Gunar Halm, istakao je da se energetskom efikasnošću značajno umanjuju troškovi u industriji. - Mi smo zainteresovani za partnerstvo sa srpskim kompanijama i zato smo došli u vašu zemlju, gde želimo da radimo - dodao je on.

Firma "Theben AG" se bavi upravljanjem rasvetnim sistemima i instalacionim materijalima i nudi, na primer, komponente za sistemske tehnike u zgradarstvu - upravljanje rashladnim i toplotnim sistemima, a izvozi u 59 zemalja.

Predstavnica kompanije "Addinol Lube Oil", Ženet Aksman, rekla je da ta firma želi da nađe partnere u Srbiji u oblasti industrije maziva, čijom se upotrebom ostvaruju velike uštede. Njena firma nudi, kako je rekla, efikasna mašinska ulja, visoko-performansna hidraulična ulja i ulja za turbine itd, a izvozi na sve kontinente.

Nemačke firme su učestvovale na međunarodnoj Konferenciji o energetskoj efikasnosti u industriji, koja je održana 28. maja u Beogradu, u organizaciji Delegacije nemačke privrede u Srbiji.

Tom prilikom je istaknuto da Srbija treba što pre da modernizuje svoju industriju, s obzirom na to da je jedan od najvećih rasipnika energije u Evropi. Nemačka je decenijama jedan od najvažnijih i najvećih privrednih partnera Srbiji, s obzirom na to da godišnji obim robne razmene iznosi oko 2,5 milijarde evra.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;