INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

"Tašmajdan" gotov tek 2014

08.05.2013. | Novosti

Radovi na rekonstrukciji stadiona "Tašmajdan" započeli su 28. septembra 2011. godine i prema prvobitnim planovima trebalo je da budu završeni za 15 meseci, dakle prvih dana 2013. kako bi Beograđani ponovo mogli da uživaju u najvećem klizalištu na otvorenom.

Međutim, već u jesen 2012. bilo je jasno da će ugovoreni rokovi biti debelo probijeni, te da kompletna rekonstrukcija neće biti gotova početkom 2013, a kako je krenulo, pitanje je da li će "Tašmajdan" ponovo zasijati uopšte ove godine?!

Prvo se kao problem pojavilo sklonište koje je napravljeno još 1941. godine, tokom Drugog svetskog rata, a za koje niko nije znao da postoji. Kada je to sređeno i kada je veći deo radova na obnovi završen, majstorima su glavobolje počele da zadaju stene koje izbijaju iznad tribina. One treba da se vide zbog autentičnosti, ali zbog bezbednosti i sprečavanja njihovog obrušavanja moraće biti učvršćene, što je prema rečima stručnjaka – ozbiljan posao.

- Ceo posao oko stene, počevši od izrade projekta njenog učvršćivanja, jedan je od glavnih razloga zašto rekonstrukcija stadiona neće biti završena 1. jula, kako je planirano, već najverovatnije na jesen – objašnjava Aleksandra Radosavljević, pomoćnik direktora Agencije za investicije i stanovanje Grada koja je finansijer radova.

Sve rastinje, šiblje i zemlju iznad stene treba očistiti, a zatim stenu premazati, kako se ne bi krunila i na kraju učvrstiti specijalnim sidrima. Ispred stena će biti betonski zid sa posađenim zelenilom. Majstori su ovih dana najviše radili na platoima gde se planiraju parkinzi. U sklopu stadiona ukupno će biti 50 parking mesta.

- Sada se radi i ispod tribina na podovima, sanitarijama, postavljanju keramike – navodi Aleksandra Radosavljević. - Tu će biti lokali u kojima će se prodavati sportska oprema ili neka roba vezana za sport, vežbaonice i svlačionice. Tribine su skoro gotove, ostalo je samo da se uradi završni sloj. Biće u bež boji.

Nedavno su završeni radovi na kanalima, kroz koje su sprovedene sve instalacije struje, vode, grejanja.

- Postaviće se i 20 kilometara cevi za stvaranje leda, pošto će zimi biti fiksno klizalište. Leti će se postaviti sportski pod za, pre svega, tenis i odbojku – pojašnjava Aleksandra Radosavljević. - Vidim da u SRC "Tašmajdan" računaju i na veliki broj koncerata, a verovatno i pozorišnih predstava, jer je, kako kažu, akustika odlična.

Otvaranje u magli

U SRC "Tašmajdan" su nam rekli da planiraju svečano otvaranje stadiona, ali je kažu još rano da odluče na koji način će to biti. Sve će zavisiti od godišnjeg doba i vremenskih uslova koji budu u periodu završetka radova.

Vrednost oko 6.000.000 evra

Ukupna vrednost investicije projekta sanacije i adaptacije stadiona "Tašmajdan", prema prvobitnom proračunu, bila je 647 miliona dinara, a izvođač radova je grupa ponuđača "MBA Miljković" d.o.o. Beograd. Projektant je Saobraćajni institut CIP.

Raščišćavali čak šest meseci

Šest meseci potrošeno je na raščišćavanje stadiona, kako bi radovi na obnovi uopšte mogli da počnu.

- Sav prostor je bio zauzet diskotekama, kafićima, jedan je bio čak i na stepeništu. Zatim čovek koji je pravio klompe nije hteo da se iseli. Ispod tribina nataložile su se ogromne količine šuta, bačenog nameštaja i raznih starudija. Tek kada je to uklonjeno moglo se sagledati realno stanje i da se rade dodatni projekti za sanaciju – navodi Radosavljevićeva.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;