INFONET-468X60-BANNER

I građevinci u izvoznoj ofanzivi

02.10.2012. | B92

Privredna komora Beograda pozvala je Ministarstvo građevine i urbanizma da se uključi u izradu strategije za srpsku izvoznu ofanzivu.

Sa savetnikom ministra građevine Veselinom Sjekloćom održan je sastanak na kojem je bilo reči o nedavnoj aktivnosti Privredne komore Beograda, koja je pripremajući materijal za Nacionalni savet za oporavak privrede, anketirala veliki broj svojih članova o njihovom vidjenju prevazilaženja teškoća u poslovanju.

S obzirom na to da se određeni broj sugestija i predloga odnosio na oblast građevinarstva i urbanizma, Sjekloći su prezentovani pristigli predlozi, saopštila je komora.

Građevinarstvo je bila privredna grana sa značajnim izvoznim kapacitetima koji su u protekle dve decenije oslabljeni usled gubljenja pozicija i strateških partnerstava u Rusiji, Severnoj Africi, Bliskom Istoku, Južnoj Americi i drugim tržištima.

Jedan od važnih zadataka na kojima će se raditi u predstojećem periodu biće aktivnosti na ponovnom uspostavljanju poverenja starih partnera i privlačenju novih, najavljeno je iz PKB, uz ocenu da građevinski sektor ima probleme sa neodgovarajućim obrazovanjem i nedostatkom kadrova majstorskog i tehničkog profila.

U skladu sa ovim problemom dogovoreno je da će Udruženje građevinarstva Privredne komore Beograda uputiti predlog Ministarstvu građevinarstva i urbanizma vezano za organizovanje kratkih i efikasnih kurseva za specijalizaciju i osposobljavanje kadrova u ovoj oblasti, čime bi se smanjila i nezaposlenost u Srbiji.

Privredna komora Beograda podržava u svakom smislu najave Ministarstva građevinarstva i urbanizma vezano za ubrzavanje procesa legalizacije i izdavanje građevinskih dozvola.

Takođe, kada su u pitanju infrastrukturni projekti izgradnje koridora i nove Glavne železničke stanice u Beogradu, Privredna komora Beograda sa svojim udruženjima građevinarstva i saobraćaja podržava napore ministra Ilića i spremna je da se uključi u realizaciju navedenih projekata sa svim raspoloživim resursima, stručnim službama i privrednicima.

Komora je saopštila da će tim povodom u najkraćem roku organizovati okrugle stolove i druge stručne skupovi na tu temu.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;