INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Izgradnja IT parka u Inđiji teče planiranom dinamikom

31.08.2012. | E-kapija

Radovi na izgradnji IT Parka, jednog od najvećih projekata na teritoriji opštine Inđija, teku prema utvrđenoj dinamici, dok su neki delovi izgradnje i ispred predviđenih planova, kaže Jovica Jelenić, zamenik generalnog direkora indijske kompanije "Embassy Group".

Prva A faza podrazumeva izgradnju 10.000m2 radnog prostora i uređenje putne infrastrukture oko objekta čije se kontrure već naziru. Završetak radova na postavljanju armirane betonske konstrukcije očekuje se do 10. septembra, posle čega sledi natkrivanje zgrada i njihovo fasadno zastakljivanje čije se okončanje predviđa do sredine decembra.

Paralelno sa izgradnjom objekata, teku i radovi na putnoj infrastrukturi koji podrazumevaju uređenje prilaznih puteva i parking prostora. Kako je rekao zamenik direktora "Embassy Group", Jovica Jelenić, ti radovi odvijaju se čak i brže od utvrđene dinamike.

Završetak radova u okviru prve A faze očekuje se u maju 2013. godine. Vrednost ovog dela investicije procenjuje se na 14 miliona evra.

Nakon okončanja prve faze, sledi nastavak radova u drugoj fazi u okviru koje će biti izgrađeno još 15.000m2 radnog prostora (tri puta po 5.000m2), a čija je vrednost dodatnih 11 miliona evra. To znači da je ukupna vrednost investicije indijske kompanije na izgradnji IT Parka (25.000m2) 25 miliona evra.

Kuriozitet ovog projekta jeste taj što se on gradi po tzv. LEED standardu održivosti koje propisuje Savet zelene gradnje SAD – USGBC, što znači da će objekti IT Parka biti svrstani u kategoriju "zelenih zgrada". Zelene zgrade IT Parka imaće brojne uštede i prednosti, kako za okolinu, tako i za zaposlene.

Ušteda vode postiže se korišćenjem kišnice za toalete i zalivanje zelenih površina, a primenom sistema "kap po kap" i sadnjom autohtonih biljaka smanjuje se potreba za zalivanjem i veštačkim đubrivima. Komfor korisnicima garantuje individualna kontrola osvetljenja i temperature koje će zaposleni moći u potpunosti da prilagode sebi.

Obezbeđeno je prirodno svetlo za kancelarijske prostorije, specijalna obrada krovova i tvrdih površina koje ne upijaju toplotu i umanjuju zagrevanje okoline. Veštačko osvetljenje projektovano je tako da svetlom ne zagađuje okolinu i nebo čime se ugrožavaju noćne životinje i ptice. Naravno, projekat uključuje i sisteme grejanja, hlađenja i ventilacije u skladu sa potrebama energetske efikasnosti.

Posebna pažnja posvećena je i materijalima te je predviđeno korišćenje sertifikovanog drveta, materijala sa niskom emisijom organskih isparljivih jedinjenja koja štete zdravlju ljudi, kao i upotreba materijala sa recikliranim sadržajem. Vodilo se računa i o tome da projekat u najvećoj mogućoj meri koristi regionalne materijale iz kruga od 800km, kako bi se smanjila potrošnja energije i zagađenje transportom.

Kompanija "Embassy Group" je takođe projektovala desetogodišnji plan proširenja i razvoja projekta koji bi bio nastavljen po završetku postojećeg, a koji će zavisiti od ekonomskih i finansijskih prilika, kako u zemlji, tako i u svetu.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;