INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

U Srbiji do sada odobreno jedno javno - privatno partnerstvo

22.06.2012. | Beta

Komisija za javno - privatna partnerstva Srbije odobrila je do sada jedan projekat, a postoje najave za još tri - četiri, izjavio je danas predsednik te komisije Nenad Ilić.

On je agenciji Beta rekao da je Komisija dala pozitivno mišljenje za projekat izgradnje optičke telekomunikacione mreže u Novom Sadu, u kojem je javni partner Javno komunalno preduzeće "Informatika".

- Koliko znam, taj projekat je odobrila Skupština Grada Novog Sada, a uskoro bi trebalo da bude objavljen, ako već nije - rekao je Ilić, dodajući da Komisija taj deo ne prati, nakon što odobri projekat.

Prema njegovim rečima, postoje najave za još tri ili četiri projekta javno - privatnog partnerstva u "Loznici, Šapcu i još nekim gradovima", ali formalan predlog Komisija za javno - privatna partnerstva još nije dobila.

- Tu su u pitanju javne garaže, linijski međumesni saobraćaj i još neki za koje, kada budemo dobili predloge projekata, možemo da kažemo više - rekao je predsednik Komisije.

Ilić je izrazio mišljenje da će rezultat Zakona o javno - privatnom partnerstvu biti mnogo više realizovanih projekata nego što je to bilo prema prethodnom zakonu o koncesijama, prema kojem je od 2003. do 2011. bilo ukupno pet projekata od kojih je najpoznatiji propali pokušaj izgradnje autoputa Beograd - Požega.

- Mi sada u najavi već imamo gotovo pet projekata, što je dobar početak, s obzirom na to da je promena zakona počela pre manje od godinu dana, a Komisija je formirana pre manje od šest meseci - rekao je on.

Ilić je prethodno, na predavanju za medije koje je oganizovala Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED), rekao da se Zakonom o javno - privatnom partnerstvu, koji je Skupština Srbije usvojila 22. novembra 2011, prvi put uvodi ta vrsta partnerstva, bilo da ima elemente koncesije ili da je bez njih.

Istakao je da Zakon o javno privatnom - partnerstvu "daje veći stepen pravne sigurnosti" i da "dobija na značaju, s obizrom na restriktivna budžetska sredstva".

Javni sektor tako sada, dodao je Ilić, može da zajedno sa privatnim partnerom realizuje neke bitne poslove. Takođe je napomenuo da je tim zakonom predviđen "izbalansiran odnos javnog i privatnog partnera", kao i odgovornost.

On je istakao da Zakon ne omogućava davanje koncesije ili zaključivanje ugovora o javno-privatnom partnerstvu bez javne nabavke, odnosno diretnom pogodbom.

Ilić je dodao da je minimalan rok za projekte javno - privatnog partnerstva pet godina, a maksimalan 50 godina, koji vazi samo za izuzetno komplikovane projekte u kojima je spor povraćaj investicija.

Projekte javno - privatnog partnerstva razmatra komisija od devet članova u kojoj su predstavnici relevantnog ministarstava, Grada Beograda i Pokrajine Vojvodine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;