INFONET-468X60-BANNER

Industrija građevinskog materijala "Sloga" u Novom Pazaru pred zatvaranjem

10.02.2012. | Danas

Industrija građevinskog materijala "Sloga", nekada najuspešnije preduzeće u Novom Pazaru, sada se nalazi u grupi čiji dalji opstanak je doveden u pitanje. Za četiri i po godine firma je dva puta promenila većinskog vlasnika.

Iza prvog, Đorđa Nicovića, od novembra 2006. do juna prošle godine, ostala su dugovanja od 4 miliona evra, hipoteke na svim objektima i dugovanja prema 250 zaposlenih. Od polovine prošle godine novopazarska IGM ima nove većinske vlasnike koji su "preduzeće preuzeli da ne bi otišlo u stečaj". Uspeli su da zaposlenima isplate tri i po zaostale zarade nasleđene od prethodnog vlasnika i izmire obaveze prema njima zaključno sa novembrom prošle godine. Od oktobra prošle godine ne radi nijedna fabrika za proizvodnju građevinskog bloka, a ima ih tri. U najstarijoj fabrici "Standard" peći su pogašene još pre dve godine, a u druge dve prošle godine, jer na lageru oko dva miliona komada blokova čeka kupce. Od početka ove godine nije prodato ništa.

Novopazarski ciglari su se našli u nezavidnoj situaciji kada je zaustavljen protok robe prema Kosovu i Metohiji, gde je IGM plasirala više od 60% svoje proizvodnje. Povlačenje ruskih investitora sa crnogorskog primorja, smanjilo je i tamošnje tržište. U jakoj konkurenciji, novopazarski proizvođač građevinskih blokova uspevao da na tržište Srbije plasira mali deo svojih proizvoda.

U nasleđenim dugovanjima bankarski krediti učestvuju sa 1,7 miliona evra. Bivši vlasnik je otplatu rata garantovao hipotekama na objekte ovdašnje IGM. Novi direktor Enes Zahirović tvrdi da bi država mogla da pomogne u prevazilaženju ovih problema beskamatnim kreditima i da bi sa 1,5 miliona evra "mogla da se prebrodi ova godina".

- Ako ne stigne pomoć, sledi potpuni prestanak rada i otpuštanje svih zaposlenih - naglašava Zahirović. U rešavanje problema uključila se i gradska uprava, koja je, za početak, organizovala zajednički sastanak menadžmenta IGM "Sloga" i predstavnika filijala banaka u ovom gradu, a najavljuje se i traženje pomoći od Fonda za razvoj Srbije. Kada je radila punim kapacitetima, dnevna proizvodnja iznosila je 120 hiljada komada blokova.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER
REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;