INFONET-468X60-BANNER

Država plaća opstanak kompanije "U.S. Steel Srbija"

27.01.2012. | Blic

Država bi, ako preuzme smederevsku železaru, mesečno morala da obezbedi najmanje 10 miliona evra subvencija, što je sličan iznos koji sada daje "Železnicama Srbije".

Vladina Radna grupa za "U.S. Steel Srbija" juče je imala prvi sastanak, kojem su prisustvovali i menadžeri kompanije. Razgovaralo se o opcijama za spasavanje firme, među kojima je, kako je potvrdio Dušan Nikezić, državni sekretar u Ministarstvu finansija i šef Radne grupe, i kupovina železare.

Država, kako saznaje "Blic", nudi Amerikancima više opcija među kojima su i da preuzme isplatu zarada, što bi koštali oko 4 miliona evra, a da oni nastave da upravljaju železarom.

Nebojša Ćirić, ministar ekonomije, rekao je juče da bi trebalo ostaviti neki rok Radnoj grupi da izađe sa konkretnim predlozima i naglasio da svaki predlog mora da bude usaglašen sa vlasnicima.

"U.S. Steel Srbija" je, prema finansijskom izveštaju za 2010. godinu, poslovao sa manjkom od 150 miliona evra, dok je minus do septembra prošle godine bio 73 miliona dolara.

To znači da država, ako preuzme železaru, godišnje mora da izdvoji više od 100 miliona evra, što je malo manje od 12,9 milijardi dinara subvencija predviđenih za "Železnice Srbije" u 2012.

Božidar Cerović, profesor Ekonomskog fakulteta, kaže za "Blic" da nije lako izračunati sve koristi i troškove za opstanak železare jer u ovu računicu ne ulazi samo profit. Reč je kako kaže, o strateškom promišljanju o Smederevu, privredi, zemlji, a ne samo o čuvanju socijalnog mira.

On kaže da je pitanje da li bi Amerikanci pristali da im dajemo subvencije, a da oni ostanu vlasnici jer oni hoće to da prodaju, da uzmu kapital i da idu dalje.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;