INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

"U.S. Steel" gasi i drugu peć?

23.01.2012. | Večernje novosti

Zbog krize na svetskom tržištu čelika, američka železara u Srbiji na svaku tonu proizvedenog čelika gubi stotinu dolara. Pad cene i tražnje čelika, nateraće, smatraju upućeni, menadžment "U.S. Steel Srbija" na nove mere štednje i podsećaju da će četvorodnevna radna nedelja potrajati do aprila. Zaustavljanje i druge visoke peći, otpuštanje radnika i zatvaranje fabrike, neki su od najlošijih scenarija koji mogu zadesiti najvećeg srpskog izvoznika.

- Kompanija je od Vlade Srbije zatražila ustupke kod servisiranja obaveza za korišćenje železnice, lučkih kapaciteta, i drugih dažbina prema državi. Kriza na tržištu je velika, i železara prema našim podacima, po toni čelika gubi sto dolara - kaže za "Novosti" Željko Veselinović predsednik sidinkata "Sloga".

Sličan odgovor na krizu Železara je imala i početkom 2009. godine, kada je primarna proizvodnja stajala šest meseci. U lokalnoj samoupravi, čiji budžet zavisi od železare, nemaju odgovor na pitanje kakva sudbina čeka 5.300 radnika.

- U odnosu na period od pre četiri meseca cena čelika pala je za 30 evra po toni. U Italiji se pojavio ruski čelik po ceni od 404 evra po toni što je daleko ispod proizvođačkih cena u Smederevu. Takvo stanje je strahovito veliki problem, i vrlo brzo će se to odraziti na odluke kompanije - smatra gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević.

Administracija
Kraća radna nedelja važi za zaposlene u završnoj proizvodnji i administraciji, dok pogoni za proizvodnju gvožđa rade redovnim tempom.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;