INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Održana konferencija stručne štampe sajma R+T 2012 u Štutgartu

31.10.2011. | Gradjevinarstvo.rs

Vodeći svetski sajam za roletne, kapije i zaštitu od sunca R+T 2012 održaće se od 28. februara do 03. marta 2012. godine u Štutgartu. Tim povodom održana je konferencija stručne štampe sajma R+T 2012 27. oktobra u prostorijama Mercedes-Benz arene u Štutgartu.

Učesnici konferencije bilu su Ulrich Kromer - Direktor sajma u Štutgartu; Wolfgang Cossmann - Predsednik Saveznog društva za roletne i zaštitu od sunca (RS); Berlin, Dr. Claus Schwenzer - Predsednik BVT Saveza za vrata, Menhengladbah; Bernd Seybold - Predsednik Industrijskog saveza Tehničke tkanine – roletne – zaštita od sunca (ITRS), Menhengladbah. Stručnoj konferenciji prisustvovao je veliki broj novinara, kako iz Nemačke, tako i iz inostranstva. Uredništvo portala gradjevinarstvo.rs je, takođe, imalo priliku da prisustvuje ovom jedinstvenom događaju.

Prenosimo vam govor Ulricha Kromer von Baerle, direktora sajma u Štutgartu:

Odgovorno korišćenje energije globalni je zadatak. Pojmovi kao što su energetska efikasnost i primena regenerativnih energija dobijaju sve veći značaj na čitavom svetu, u pogledu na sve veću oskudnost fosilnih goriva i na opasnosti proizvodnje atomske energije. To je radno područje koje R+T, vodeći svetski sajam za roletne, vrata i zaštitu od sunca, već dugo vreme kvalitetno pokriva. Roletne i elementi za zasenjivanje nude važan doprinos uštedi energije i pored toga štite od provala. Tokom zime moguće je roletnama smanjiti troškove grejanja, a leti zaštita od sunca montirana sa spoljne strane sprečava zagrevanje prostorija i time smanjuje troškove klimatizacije. Proizvođačima u struci izrade vrata također je stalo do uštede energije kod pogona i prilagodljivo podesivim upravljačkim sistemima.

To je rastuće tržište koje zavređuje prikladan izložbeni prostor. Već je odavno stari Štutgartski sajamski prostor postao premalen kao izložbena platforma. Pred tom pozadinom, preseljenje sajma R+T na novi Štutgartski sajamski prostor kod aerodroma došlo je u pravo vreme, jer je sadašnji raspoloživi izložbeni prostor sa 105.000 kvadratnih metara bruto površine dvostruko veći od dosadašnjeg. U skladu sa tim, prilikom sajma R+T 2009 mogli smo pozdraviti čak 747 izlagača i 57.300 posetioca, više nego ikad pre.

I za sajam R+T 2012 koji će se održavati od 28. februara do 3. marta nastavlja se rastuća tendencija. Već se u maju 2011. godine prijavio veći deo izlagača od 2009. godine. Više od 95% raspoložive izložbene površine čvrsto je rezervisano. Dakle sajam u Štutgartu računa sa daljim porastom na približno 800 izlagača iz gotovo 40 država, ponovo na potpuno bukiranom sajamskom prostoru. Pre svega se ponovo pojačalo zanimanje izlagača iz inostranstva. Gotovo dve trećine (65 odsto) izlagača 2009. godine došlo je iz inostranstva. 2012. godine predviđamo da će biti još više. Pred pozadinom ekonomskog oporavka očekuje se i dalje povećanje broja posetioca. Očekujemo oko 60.000 posetioca iz više od 100 država, svaki drugi posetilac će doći iz inostranstva.

Sajam R+T podržavaju i poznati savezi: Savezno društvu za roletne i zaštitu od sunca (BVRS), BVT - Savez za vrata koji su oboje stručni i idejni nosioci sajma, te Industrijski savez Tehničke tkanine – roletne – zaštita od sunca (ITRS), takođe stručni nosilac sajma.

Na potpuno bukiranom sajamskom prostoru izlagači će u halama 1 do 9 pokazivati inovacije, trendove i dalje razvitke iz branše roletna, vrata i zaštite od sunca, što obuhvata i kompletna rešenja kao i uslužne delatnosti. Učestvuje i veliki broj predvodnika tržišta i prezentovaće svoje novitete. Nudi se spektar izložbe prilagođen samostalnim preduzetnicima, članovima uprava preduzeća, direktorima, rukovodiocima, stručnim radnicima i saradnicima iz oblasti marketinga i prodaje iz radničkih struka izgradnje roletna, zaštite od sunca, žaluzina i tenda, vrata, prozora i metalnih elemenata, izgradnje fasada, industrije stakla, stolarstva, bravarstva, elektroinstalacije, arhitekture/planiranja, opremanja enterijera, bezbednosnog savetovanja, građevinskih investitora/nadzora, upravljanja zgradama te trgovine na veliko građevinskim elementima i električnom opremom. Obimni okvirni program predstavlja najnovije inovacije, trendove i razvitke.

Izložbena delatnost, sa tehničkim inovacijama i daljim razvicima, samo je jedna strana sajma R+T 2012. Okvirni program prilagođen potrebama korisnika, u saradnji sa poznatim savezima, institutima i stručnjacima u branši, zaokružuje celokupnu ponudu.

Forum za arhitekturu i integralno planiranje je konferencija za arhitekte i planere „The Art of Planning“. Sa „Smart Interfaçades – kongresom za fasadere 2012“ konferencija za arhitekte i planere na sajmu R+T 2012 nudi sopstvenu platformu za značajnu temu arhitekture, a što je inteligentno oblikovanje fasade. Fasade danas moraju da ispunjavaju mnogo zahteva. One su sučelja između unutrašnje i spoljne strane zgrade, grada i građevine, dobitka i potrošnje energije. Fasada time nije samo estetska i funkcionalna ovojnica zgrade, već nudi i projekcijsku površinu za reklamne poruke, te je time nezamenljivo „lice“ svake građevine.

Vrhunske usluge arhitekture i najnoviji trendovi i razvici iz nauke stoje dakle u žarištu „Smart Interfaçades – kongresa za fasadere 2012“. Kako izgleda fasada budućnosti? Kako mogu da se uključe teme kao što je održivost, novi materijali i tehnologije u moderne fasade? O takvim pitanjima referiraće poznati predavači. Dominique Perrault iz Pariza prikazaće funkcije i značenje fasade u građevinama koje je on projektovao, među njima su uredska zgrada Onix u Lilu ili Fukoku Tower u Osaki. Dalji predavač je prof. dr. Ulrich Knaack sa Tehničkog univerziteta u Delftu u Holandiji koji će predstaviti fasadu kao sučelje između zgrade i njegovo okoline. Matthias Sauerbruch iz preduzeća Sauerbruch Hutton u Berlinu bavi se inovativnim fasadama koje očuvaju prirodne resurse, dr. Jan Wurm iz preduzeća Arup Materials, takođe u Berlinu, predstavlja Bionic Engineering, a Matthias Schuler iz preduzeća Transsolar u Štutgartu predavaće o temi klimatskog inženjeringa.

Kako se postojeće fasade mogu obnavljati na moderni način prikazuje Andreas Hild iz preduzeća Hild und K u Minhenu. Heike Klussmann i Thorsten Klooster sa Fakulteta za likovnu umetnost Univerziteta u Kaselu bave se novim materijalima i funkcionalnim površinama koje stoje na raspolaganju za „smart surfaces“. Tim Edler iz preduzeća realities:united iz Berlina referiraće pod radnim naslovom „Interakcija: mediji i stavljanje na scenu“ o temama kao što su svetlost, mediji i pokret, te predstaviće ostvarene projekte i aktuelne trendove u ovoj oblasti. Jednodnevni stručni kongres održaće se u četvrtak, 1. marta 2012, i usmeren je arhitektima i građevinskim inženjerima ali i studentima i drugima koje zanima ova tema. Posebne akcije za ciljne grupe dizajnera enterijera i elektroinstalatera zaokružuju ponuđeni program.

U okviru sajma R+T 2012 dodeliće se i nagrada „Archiprix International“. Na nadmetanje da učestvuju sa svojim završim radovima za ovu nagradu koja se raspisuje svake dve godine pozvani su studenti fakulteta za arhitekturu, urbanu gradnju i arhitekturu okoliša sa čitavog sveta. Sponzor ove nagrade je Hunter Douglas.

„Nagrada za inovaciju 2012“ dodeljuje se već osmi put i nagrađuje istaknute nove razvitke iz sledećih devet kategorija proizvoda: roletne, tende, zavese, zaštita od sunca sa unutrašnje strane, pogoni i upravljački sistemi za roletne i zaštitu od sunca, vrata, pogoni i upravljački sistemi za vrata, tehničke tkanine, posebna rešenja. Pored toga, dodeljuju se posebne nagrade za četiri područja dizajn, energetsku efikasnost, stručni zanat i usluge. Sa dodatnom nagradom za zanatlijsku mladež ciljano se potiče mladi kadar. Dodeljivanja nagrade biće održano 28. februara u okviru R+T večeri za izlagače. Nagradu će prezentovati Savezno društvo za roletne i zaštitu od sunca (BVRS), BVT - Savez za vrata i Sajam u Štutgartu.

Posebna izložba „Zaštita od sunca + automatizacija“ Instituta za prozore i fasade, vrata, staklo i građevinske materijale (ift) u Rozenhajmu pokazuje način kako inovativna zaštita od sunca može da optimalno interaguje sa modernim ostakljenim površinama. Izložba se deli na pet područja: letnja zaštita od toplote sa sistemima za zasenjivanje sa unutrašnje i spoljne strane; inteligentni sistemi upravljanja elemenata za zaštitu od sunca za zasenjivanje i usmeravanje svetlosti zavisno od potreba; integracija automatskih pogona vrata u zgradama; bezbednost i energetska efikasnost automatskih vrata (bezbednost korišćenja i minimalni gubici ventilacije kod brzohodnih vrata) te informacije o potrebnim normativnim dokazima za sisteme zaštite od sunca i konstrukcione delove sa automatskim pogonom u pogledu energetske efikasnosti i praktične upotrebljivosti. Tematski nadređeni element je automatizacija koja optimizuje međusobno delovanje stakla i zaštite od sunca. Poznati proizvođači predstavljaju svoje proizvode među kojima su tekstilne žaluzine, sistemi za usmeravanje dnevnog svetla pomoću moderne zaštite od sunca, brzohodna vrata sa dobrim svojstvima toplotne izolacije, automatska vrata čiji dizajn se orijentira na dizajnu zgrade, bezbednosna vrata sa automatikom i senzorskom tehnologijom za uštedu energije i udobnost korišćenja te dalji proizvodi koji se ističu svojom održivosti.

Berza kooperacija „ b2fair-Business to fairs“ pod vodstvom Zanatske komore u Štutgartu podržava u prvom redu mala i srednja preduzeća pri pronalaženju proizvodnog ili prodajnog partnera u inostranstvu. Zainteresovana lica mogu da se registruju pre početka sajma i uspostave prve kontakte u toku sajma R+T 2012. Berzu „b2fair“ osmislila je Evropska komisija i podržava je veliki broj međunarodnih organizacija. Nizovi predavanja saveznih društava BVRS, BVT - Savez za vrata, društvo za tehnologiju pogona i upravljanja za vrata (BAS.T) i ITRS posetiocima nude mnoštvo vrednih dodatnih informacija iz praktične delatnosti.

Lokacijska prednost za Štutgart

Novi sajamski prostor u Štutgartu nije samo među arhitektonski najfunkcionalnijim i najmodernijim izložbenim platformama na svetu, nego i svojom pozicijom direktno pri Štutgartskom aerodromu i na priključku autoputa A 8 koji povezuje Minhen, Štutgart i Frankfurt raspolaže i odličnom saobraćajnom infrastrukturom. Gradskom železnicom dođe se do centra grada Štutgarta i do glavne stanice za 25 minuta. Ali i sam grad Štutgart ističe se kao međunarodno privlačna lokacija. Grad nudi istaknute građevine u pogledu arhitekture. A leži u samom srcu Evrope. Štutgart je glavni grad savezne države Baden-Virtemberg, treće po veličini nemačke savezne države, centra visoke tehnologije i velikog broja inovativnih branša. Na jednoj desetini ukupne površine Nemačke živi oko 10,7 miliona stanovnika (od ukupno 82 miliona).

Sajam R+T otvoren je od 28. februara do 3. marta 2012. dnevno od 9.00 do 18.00, na poslednjem danu sajma do 17.00 časova. Dalje informacije naći ćete ako kliknete na linkove na kraju ovog teksta.

Pored „glavnog sajma“ R+T u Štutgartu trenutno postoje dva ogranka sajma u inostranstvu sa namerom da pomognu našim izlagačima pri otvaranju važnih tržišta za budućnost. Sajam R+T Asia u Šangaju koji se održava godišnje od 2005. godine već nekoliko godina javlja nove rekordne brojeve sa svakim novim izdanjem, te je ove godine mogao da pozdravi 369 izlagača i više od 13.000 posetioca. Sledeći sajam R+T Asia održaće se 2012. godine i zahvaljujući paralelnosti sa sajmovima DOMOTEX i CHINAFLOOR Show nudi interesantne sinergijske efekte za posetioce.

U septembru 2012. godine prvi put planira se održati sajam R+T Russia u Moskvi. Tržište koje takođe nudi velik, još neiskorišćeni potencijal. Sajam R+T Russia održaće se paralelno sa sajmovima DOMOTEX Russia i HEIMTEXTIL Russia. I tu se posetiocima nude secišta sa mnoštvom sinergijskih efekata. Iako je 2011. godine sajam R+T Middle East u Dubaiju odgođen zbog nesigurne političke situacije u ovoj regiji, verujemo u porast značaja Bliskog i Srednjeg istoka, pogotovo kao tržišta za zaštitu od sunca. Inostrani sajmovi R+T imaju međutim jasno definisani cilj: povećati na čitavom svetu značaj imena glavnog sajma u Štutgartu i time obezbediti dalji porast izlagača i posetioca na domaćem sajmu.

Sajam R+T u Štutgartu održava se početkom svake treće godine. Prošli je održan u februaru 2009. godine.

Linkovi:

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


SEEBBE2022-300X120-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;