SFSOPLATE-468X60-BANNER

Restaurisan, dvorac Bisingen postaće hotel

13.09.2011. | Vladimir Vašalić | Blic

Dvorac Bisingen, koji se nalazi u Vlajkovcu, desetak kilometara od Vršca, sigurno će biti predmet sudskog spora po novom zakonu o restituciji, ali će do tada verovatno već postati hotel. Naime, grof Fon Bisingen, potomak nemačke aristokratske porodice Bisingen, u čijem vlasništvu je dvorac u Vlajkovcu bio do kraja II svetskog rata, posle kojeg je nacionalizovan, još 2006. godine podneo je zahtev za vraćanje imovine prvobitnim vlasnicima. U međuvremenu, lokalne vlasti su prošle godine dvorac dale u zakup na 40 godina italijanskoj firmi Vega International, koja planira da ga pretvori u hotel, a radovi na restituciji već su otpočeli.

"Kako god da se završi spor o vraćanju imovine, dvorac Bisingen, veoma značajan spomenik kulture koji je u katastrofalnom stanju, postaće hotel", tvrdi grof Fon Bisingen. "Drugi put sam u Srbiji i jako me je uzrujalo to kako jedno kulturno dobro tokom vremena propada. Ovo je verovatno poslednji trenutak da se taj spomenik kulture bude spasen od potpunog uništenja. Zato sam zahvalan italijanskoj kompaniji koja želi da ga sačuva. Mislim da je važnije da se taj zamak, za koji mene veže samo porodična istorija, dobije svoju upotrebnu vrednost, da mu se vrate stari obrisi, nego da se on vrati meni jer je danas jako teško održavati takvu imovinu. Međutim, ukoliko se stvarno desi da mi se objekat vrati, obećavam da ću preuzeti sve obaveze koje sada ima Grad i Opština prema tom objektu", kaže grof Fon Bisingen.

Oronuli dvorac zapao je za oko Karli Pangracio, vlasnici italijanske firme Vega International još pri prvoj poseti Vršcu kada je ova kompanija otvarala restoran Vega, koji se nalazi u centru grada. Ubrzo se odlučila na hrabar korak - da oživi ruinirani dvorac Bisingen. Pre godinu dana postigla je dogovor sa opštinskom administracijom o zakupu na 40 godina i odmah pokrenula prve radove.

Iako je pitanje vlasništva predmet sudskog spora, Karla ne brine za svoju investiciju. "Zadovoljna sam činjenicom da je grof saglasan sa našim planovima, a u slučaju da se dvorac vrati grofu, to za nas neće imati nikakve posledice, mi ćemo nastaviti da radimo, što je za nas najvažnije. Rekonstrukcija će početi već ove godine, zadovoljni smo što ćemo tom dvorcu vratiti staru sliku zahvaljujući velikoj pomoći Snežane Večanski iz pančevačkog zavoda, kao i opštinskoj administraciji."

Dvorac će postati hotel sa malim restoranom koji će gledati na park. Na prvom spratu biće osam soba, dok će u potkrovlju biti rekonstruisana velika sala za svečanosti. Zdanje će napokon oživeti, ističe Karla Pangracio, inače, arhitekta, koja je diplomirala upravo restauraciju spomenika kulture. Nekoliko starih zamkova u Italiji su rekonstruisani upravo po njenim nacrtima.

U italijanskoj kompaniji još ne mogu sa sigurnošću da potvrde koliko novca će biti potrebno za sve predviđene radove.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;