SFSOPLATE-468X60-BANNER

Usvojena Odluka o građevinskom zemljištu u Beogradu - obezbeđena efikasnija primena Zakona o planiranju i izgradnji

13.02.2009. | Beoinfo

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su juče (12. februar 2009. godine) novu Odluku o građevinskom zemljištu. Postojeća odluka tretirala je samo građevinsko zemljište na području deset gradskih opština, međutim novim Statutom grada Beograda nadležnost Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda proširena je i na opštine Lazarevac, Grocka, Mladenovac, Sopot, Surčin, Barajevo i Obrenovac.

- Analizirajući postojeće odluke konstatovali smo da su postojale velike razlike kako u pogledu načina obračuna i plaćanja zakupnine, tako i u plaćanju naknade za uređivanje građevinskog zemljišta. Shodno tome bilo je potrebno usaglasiti kriterijume jedinstvenom odlukom. Ipak, bilo je celishodnije da se pitanje zakupninine i naknade za uređivanje građevinskog zemljišta uredi sa dva dokumenta pa sada imamo odluku o uređivanju oblasti zakupa i odluku od naknadi za korišćenje građevinskog zemljišta – rekao je Oliver Glišić, član Gradskog veća.

Ovom odlukom obezbeđuje se efikasnije primena Zakona o planiranju i izgradnji i na jedinstven način, za sve beogradske opštine, reguliše postupak i načini davanja u zakup gradskog građevinskog zemljišta, način plaćanja zakupnine i uslovi i način raskida ugovora o zakupu.

Odluka propisuje da se građevinsko zemljište u zakup daje putem javnog nadmetanja u slučaju kada bruto površina objekta koji se gradi ne prelazi 10.000m, a da se to čini putem prikupljanja ponuda javnim oglasom kada bruto površina objekta koji se gradi prelazi 10.000m.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;