INFONET-468X60-BANNER

Međunarodna godina hemije 2011. podržana od strane BASF-a

25.02.2011. | Gradjevinarstvo.rs

Godinu 2011. Ujedinjene nacije odredile su kao Međunarodnu godinu hemije (MGH) i kompanija BASF ovu inicijativu podržava na više načina. Pod motom „Hemija: naš život, naša budućnost“, MGH je zvanično počela 27. januara 2011. u Parizu, a između ostalog njen cilj je da podstakne interesovanje za hemiju među mladima i da promoviše dublje razumevanje ključne važnosti hemije.

„Mnogi proizvodi koji svakodnevni život čine bezbednijim, lakšim i udobnijim ne bi postojali da nije hemije. Želimo da podignemo nivo svesti ljudi o dostignućima hemije i rešenjima koja će hemija ponuditi za predstojeće izazove. Hemija je nauka od ključne važnosti kod rešavanja problema poput dostupnosti energije, mobilnosti, pravilne ishrane pa i same gradnje krova nad glavom za sve veću svetsku populaciju.

Pokazivanje tog doprinosa hemije je cilj MGH i zbog toga BASF podržava ovu inicijativu,“ rekao je dr Hans-Ulrih Engel, član Upravnog odbora BASF-a. „Naši moderni proizvodi pomažu, na primer, održanju sirovina i zaštiti okoline.“ 

Međunarodna godina hemije na svim kontinentima

Brojne hemijske kompanije, udruženja i institucije širom sveta učestvuju u proslavi MGH i domaćini su raznih diskusija, takmičenja i drugih aktivnosti. Sveukupna koordinacija i organizacija zajedničkih, aktivnosti, kao što su ceremonije otvaranja i zatvaranja MGH potpadaju pod nadležnost UNESCO-a i Međunarodne unije za čistu i primenjenu hemiju (IUPAC).

Ključni element MGH je takozvani Globalni eksperiment koji je IUPAC kreirao za školarce svih uzrasta na svim kontinentima. Tema eksperimenata je čistoća vode i njeno prečiščavanje. Rezultati će biti objavljeni na kraju 2011, na interaktivnoj elektronskoj mapi sveta. 

Kao globalni sponzor i aktivni učesnik, BASF je imao udela i u ceremoniji otvaranja 27. i 28. januara, a učestvovaće  i u finalu koje će biti obeleženo prvog decembra u Briselu. MGH je u Nemačkoj zvanično počela 9. februara u Berlinu, a kompanija BASF će je proslaviti tako što će biti domaćin mnogih nacionalnih i međunarodnih aktivnosti.

Razlog zašto je 2011. odabrana da bude MGH jeste događaj koji se desio 100 godina ranije: Marija Kiri, čija su najveća dostignuća u oblasti radioaktivnosti, primila je Nobelovu nagradu novembra 1911. MGH je predviđena u „Deceniji edukacije o održivom razvoju 2005 – 2014“ Ujedinjenih nacija i naglašava važnost hemije u osiguranju održivog razvoja. Još jedan od ciljeva MGH je da omogući umrežavanje i protok informacija između obrazovnih institucija, hemijske industrije, vlada raznih zemalja i NVO, kako bi im svima omogućila da u budućnosti zajedno rade još efikasnije. 

Linkovi:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;