INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Niže ekološke takse u Srbiji

09.08.2010. | Beta

Vlada Srbije usvojila je novu Uredbu o ekološkim taksama. Posle primedbi privrednika nezadovoljnih prvobitnom Uredbom o ekološkim taksama usvojenom u aprilu, takse za većinu proizvoda su smanjene. Nova uredba kojom su ekološke takse na električne i elektronske uređaja u Srbiji smanjene od 10 do 50 odsto primenjuje se od subote, 7.8. 2010. godine.

Visina takse za kućne aparate i informatičku opremu smanjena je za trećinu, dok je za opremu za osvetljenje kao i za audio i video tehniku smanjena za 50 odsto. Za četvrtinu je smanjena taksa za opremu za rekreaciju i pomoćne medicinske uređaje.

U Ministarstvu ekologije smatraju da će ekološka taksa omogućiti otvaranje pogona za reciklažu i zapošljavanje oko deset hiljada ljudi.

"Interes proizvođača, a pre svega velikih sistema iz metalne i elektro industrije, pošto je gro proizvoda iz te oblasti, jeste sve veći u pogledu toga da sami naprave sistem koji će funkcionisati, bilo da pokrije sve segmente upravljanja otpadom ili određene segmente: sakupljanje, reciklaža, transport i slično. Naravno, imamo interes malih reciklera", kaže Dušan Stokić sekretar Odbora za ekologiju Privredne komore Srbije.

Državni sekretar u Ministarstvu životne sredine Bojan Đurić kazao je da su novom uredbom uvedene fiksne ekološke takse za pojedine proizvode umesto naplate po kilogramu. "Prethodnim rešenjem naplate takse po kilogramu proizvoda dolažilo je od nelogičnosti i nefer rešenja, kao na primer da taksa za veš mašinu uvezena sa Dalekog istoka, tešku oko 50 kilograma bude niža nego za kvalitetnu mašinu za veš tešku 70 kilograma, iza koje ostaje veoma kvalitetan materijal za reciklažu", kazao je.

Novom uredbom rok za uplatu takse u Fond za zastitu životne sredine povećan je sa 15 na 45 dana, tako da će se ekološka taksa za, na primer, prva tri meseca 2011. godine plaćati do 15. maja.

Naplata ekološke takse u Srbiji na električne i elektronske uređaje, baterije, akumulatore, otpadna ulja i proizvode sa azbestom Srbiji počela je 1. aprila ove godine. U Srbiji se, za sada, reciklira svega šest odsto proizvoda. Dok se u aprilu većina privrednika žalila samo na ekološke takse, mnogi od njih sada već razmišljaju kako da i sami otvore pogone za reciklažu i prikupe otpad.

"Uvođenjem taksi na posebne tokove otpada upravo će se i finansirati zbrinjavanje tih proizvoda kojima je istekao životni vek. Dakle, za jedan računar će proizvođač, odnosno uvoznik, plaćati taksu. Ta taksa će ići u fond za životnu sredinu, a 90 odsto novca ide na finansiranje reciklaže", navodi Bojan Đurić.

U novoj uredbi preciznije su definisani proizvodi koji su predmet plaćanja naknade, a taksa se obračunava prema datumu izdavanja otpremnice, odnosno fakture, za proizvođače, a za uvoznike prema datumu kada je proizvod stavljen u slobodan promet.

 

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /slučajan izbor/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;