INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Sledeće godine počinje izgradnja regionalnih sanitarnih deponija

25.11.2022. | eKapija

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović prilikom susreta sa regionalnim direktorom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan Mateom Kolanđelijem najavila je da će u prvoj polovini 2023. godine početi izgradnja regionalnih sanitarnih deponija i prateće infrastrukture za tretman otpada u Valjevu, Užicu i Pirotu, dok će druga faza obuhvatiti Sombor, Novu Varoš, Sremsku Mitrovicu i Rašku.

Deponija

Deponija (Foto: Pixabay)

- Očekujemo da će regionalni centri za upravljanje čvrstim otpadom u skladu sa najvišim ekološkim standardima doprineti i jačanju svesti o značaju recikliranja, kao i povećanju procenta reciklaže otpada u našoj zemlji, čemu i težimo - istakla je ministarka, navodi se na sajtu Vlade.

Dodala je da će se infrastrukturni projekti u domenu upravljanja otpadom finansirati iz kreditne linije EBRD i Francuske razvojne agencije (AFD).

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo projektom u Kragujevcu, kojim je omogućen kompletan prelazak gradske toplane sa uglja i mazuta na ekološki prihvatljiviji energent, ocenivši da je to jedan od najuspešnijih projekata realizovan u saradnji EBRD, navodi eKapija.

U narednom periodu razmatraće se mogućnosti za unapređenje saradnje i zajedničko učešće u drugim zelenim programima ove finansijske institucije, koji se odnose na klimatske promene i druge oblasti usmerene na očuvanje i zaštitu životne sredine, navodi se u saopštenju Ministarstva zaštite životne sredine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /slučajan izbor/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;