INFONET-468X60-BANNER

BASF i Renova Stroygroup potpisali ugovor o strateškom partnerstvu u cilju energetski efikasne gradnje

28.07.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Ekaterinburg, Rusija i Ludwigshafen, Nemačka, jul 2010. godine – BASF i Renova Stroygroup ozvaničili su strateško partnerstvo u cilju energetski efikasne gradnje u gradu Ekaterinburgu. Renova Stroygroup planira izgradnju stanova za oko 325,000 ljudi u novom naselju, Akademitscheskij Rayon,  uz pomoć energetski efikasnih materijala i znanja kompanije BASF.

„BASF je svakako vodeća kompanija u svetu kada je reč o proizvodima i sistemima za održivu gradnju. Ovo smo upravo potvrdili i aktuelnom saradnjom sa kompanijom Renova,“ izjavio je dr Jürgen Hambrecht, predsednik borda izvršnih direktora kompanije BASF.

Upravo je završena prva zgrada u naselju Akademitscheskij Rayon prilikom čije izgradnje su korišćeni paneli napravljeni od BASF-ovog Neopora®. Ovaj sistem panela omogućava uštedu energije i do 50% u odnosu na zgrade koje nemaju ovu vrstu izolacije. Osim toga stručnjaci BASF-ove građevinske kompanije, Luwoge, svojim znanjima doprineće osmišljavanju i planiranju energetski efikasnih zgrada u naselju Akademitscheskij Rayon.

„Veoma smo srećni zbog saradnje sa kompanijom BASF,“ izjavio je Veniamin Golubitsky, predsednik kompanije Renova Stroygroup. „Održivost je u samom vrhu naših prioriteta, a saradnja sa kompanijom BASF predstavlja značajan korak napred.“ Osim aktuelnog projekta, ove dve kompanije takođe planiraju proširenje saradnje kada je energetski efikasna gradnja u pitanju, ovoga puta u oblasti Urala.

Projekat u Ekaterinburgu rezultat je inicijative u okviru nemačko-ruskih vladinih konsultacija i dogovoren je 2008. godine. Cilj ovakvih zajedničkih projekata jeste da doprinesu naporima ruske vlade da do 2020. godine smanji potrošnju energije do 40%. U tom smislu Ekaterinburg i njegova okolina svakako predstavljaju značajan pilot projekat kada je reč o energetski efikasnoj gradnji.

BASF je razvila mnoštvo proizvoda koji štede energiju i resurse i smanjuju emisiju štetenih gasova. Primer za to su takođe i polistiren i poliuretan koji se koriste prilikom proizvodnje izolacionih materijala za izgradnju kuća.  Da pomenemo još i pigmente za krovne premaze i plastične komponente koje smanjuju apsorpciju solarne energije i time sprečavaju pregrevanje tamnih površina. Specijalne betonske mešavine u cementu smanjuju emisiju CO2 i do 60%.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;