INFONET-468X60-BANNER

Beogradski metro neće imati mašinovođe, upravljaće se iz operativnog centra

05.04.2024. | RTS

Sekretarijat za javni prevoz Grada Beograda, JKP "Beogradski metro i voz" i francuska kompanija za upravljanje javnim prevozom sklopili su ugovor o uslugama rane operatorske pomoći na projektu izgradnje beogradskog metroa.

Metro

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Na Makiškom polju, teren je već pripremljen za izgradnju depoa Beogradskog metroa, sa milion i po kubika nasutog peska i lomljenog kamena, što je podiglo teren za dva do četiri metra. Očekuje se da ugovori sa kineskom kompanijom zaduženom za gradnju stupe na snagu u narednim mesecima, a radovi bi trebalo da započnu do kraja tekuće godine.

Andreja Mladenović, direktor JKP "Beogradski metro i voz", objašnjava za RTS da je pripremljen aneks za projektovanje zgrada, putnih prelaza i šinske infrastrukture. On navodi da će depoa obuhvatati šest zgrada, uključujući i operativni centar.

Iz operativnog centra će se upravljati linijama metroa koje će biti potpuno automatizovane, bez angažovanja mašinovođa.

Za realizaciju ovog projekta francuska kompanija će obezbediti neophodne sisteme, signalizaciju, šine i vozove. Njihovo iskustvo će biti ključno s obzirom da će operator koji upravlja metroom u Parizu pomoći u pripremi dokumentacije.

Mladenović ističe za RTS da je predstojeći period ključan za pregovore o izgradnji prve linije i prve faze Beogradskog metroa, koja će obuhvatati 16 kilometara sa 16 stanica. U toku su geološka ispitivanja tla, sa više od 600 bušotina, kako bi se do kraja godine naručile dve specijalno dizajnirane krtice za kopanje tunela, duge oko 100 metara.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;