INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Prvi auto-put kroz Banat je velika šansa za razvoj ovog područja

02.04.2024. | RTS

U Jabučkom Ritu se izvode pripremni radovi za izgradnju auto-puta koji će povezati Beograd, Pančevo, Novi Sad i Zrenjanin, predstavljajući prvi auto-put u Banatu. Kineska kompanija "Shandong Hi-Speed Group" izvodi radove sa Lu Junfengom na čelu. Ovaj iskusni inženjer već osam godina radi na projektima u Srbiji.

Trasa auto-puta Beograd-Zrenjanin-Novi Sad

Trasa auto-puta Beograd-Zrenjanin-Novi Sad (Foto: Studija o proceni uticaja na životnu sredinu)

Radovi uključuju pripremu terena i transport peska koji će se koristiti za nasipanje puta. Lu Junfeng je za RTS rekao da, iako ravnica nije teška za rad, proces zahteva vreme zbog velike količine materijala koji treba prevesti.

Sa dužinom od 105 kilometara, ovaj auto-put ne samo da će povezati četiri grada i opštinu Opovo, već će i značajno skratiti putovanje, olakšavajući logistiku za putnike i privrednike. Borivoje Umićević, privrednik iz Zrenjanina, naglašava kako će auto-put rešiti logističke probleme i promeniti situaciju u regionu, gde su putevi već opterećeni.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura vidi auto-put kao razvojnu šansu koja će privući investitore i podstaći ekonomski razvoj. Projektom je predviđena izgradnja četiri velika mosta preko Tamiša, Tise i Begeja, kao i brojni nadvožnjaci i podvožnjaci, što će olakšati prelazak preko mnogobrojnih reka i kanala u regionu.

Inženjer Lu Junfeng ističe da, iako je projekat zahtevan zbog dužine saobraćajnice i brojnih reka i kanala koji je presecaju, ne očekuje probleme zahvaljujući ravnom terenu. Kineska kompanija planira da radove izvodi istovremeno iz oba pravca, počevši od Beograda prema Zrenjaninu, sa ciljem da se auto-put spoji sa obilaznicom kod Ovče, prenosi RTS.

U zavisnosti od dobijanja građevinske dozvole, za oko mesec dana počeće ispitivanje zemljišta i ugradnja peska na trasi, navodi Jufeng. Ističe da će mostovi biti zahtevni jer ih je mnogo i za njih se trenutno sprema projektna dokumentacija.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;