INFONET-468X60-BANNER

Kragujevac dobija savremeni Klinički centar

01.04.2024. | Blic

Nakon više od dve decenije iščekivanja, Kragujevac će konačno dobiti novi Univerzitetski klinički centar, potvrdila je za "Blic" potvrdila ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić. Građevinska dozvola, izdata od strane Gradske uprave Grada Kragujevca 22. marta 2024. godine, označava prekretnicu u dugogodišnjem projektu čija je stagnacija trajala punih 20 godina.

Novi Klinički centar doneće proširenje kapaciteta za 335 postelja

Novi Klinički centar doneće proširenje kapaciteta za 335 postelja (Foto: AG Institut)

Sledeći koraci uključuju raspisivanje tendera za izvođenje radova, sa očekivanim početkom izgradnje u drugoj polovini tekuće godine. Finansiranje projekta biće pokriveno iz budžeta Republike Srbije, što dodatno naglašava značaj ovog poduhvata ne samo za Kragujevac i Šumadiju, već i za celu zemlju.

Operacioni blok dobiće šest savremenih operacionih sala i jednu hibridnu salu

Operacioni blok dobiće šest savremenih operacionih sala i jednu hibridnu salu (Foto: AG Institut)

Novi Klinički centar doneće proširenje kapaciteta sa 335 novih postelja, uključujući 270 namenjenih poluintenzivnoj nezi i 65 za intenzivnu negu, navela je ministarka za Blic. U planu je i proširenje operacionog bloka sa šest savremenih operacionih sala i jednom hibridnom salom, uz instalaciju najsavremenije medicinske opreme i uvođenje novih procedura. Ovo će imati značajan uticaj na povratak mladih stručnjaka u zemlju i otvaranje novih radnih mesta, istakla je dr Grujičić. Biće izgrađena i nadzemna garaža sa 300 parking mesta.

Klinički centar dobija garažu sa 300 parking mesta (Foto: AG Institut)

Prema njenim rečima, pored izgradnje novog objekta, u drugoj fazi je planirana rekonstrukcija i dogradnja postojećeg Urgentnog centra koji će se transformisati u polikliniku, kao i završetak izgradnje tehno-ekonomskog objekta sa odeljenjem onkologije. U budućnosti se planira i izgradnja nove dečje klinike i fizijatrije.

Graraža će se nalaziti pored nove zgrade (Foto: AG Institut)

Direktor UKC Kragujevac prof. dr Slobodan Milisavljević rekao je za Blic da će se nova zgrada prostirati na 25.000 kvadratnih metara i nalaziće se pored postojeće. Ova kapitalna investicija značajno će doprineti kvalitetu zdravstvenih usluga za oko dva miliona stanovnika centralne i Jugozapadne Srbije.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;