INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Prokop dobija komercijalne objekte i garažu sa 900 parking mesta

21.03.2024. | eKapija

Kompleks železničke stanice Prokop uskoro će dobiti garažu i komercijalne objekte zahvaljujući projektu koji realizuje kompanija Railway City. Nakon što se pre pet godina jedina prijavila na državni poziv za partnerstvo, kompanija je preuzela zadatak da dopuni kompleks nedostajućim sadržajima.

Prokop

Planirani izgled (Foto: Urbanistički centar d.o.o. Beograd)

Prema ugovoru, prva faza razvoja uključuje izgradnju stanične zgrade i dela parking prostora, sa obavezom finansiranja izgradnje stanične zgrade u skladu sa građevinskom dozvolom. Ugovoreno je da dodatni objekti budu razvijeni prema tržišnim i poslovnim potrebama partnera.

Kako je objavio portal eKapija, u planu je da se na periferiji kompleksa, prema Senjaku, izgradi višeetažna garaža, uz otvorene parking prostore, obezbeđujući ukupno oko 900 parking mesta. Ovaj korak dolazi nakon što je izgradnja stanične zgrade, kao primarni uslov ugovora, uspešno završena.

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove oglasio je javnu prezentaciju urbanističkog projekta vezanog za buduću garažu i prateće komercijalne sadržaje na Prokopu. Na sajtu grada Beograda navedeno je da će javna prezentacija biti održana od 27. marta do 2. aprila.

Nosilac izrade Urbanističkog projekta je Ljubomir Bošković iz Yugo biroa, a zahtev za potvrđivanje urbanističkog projekta podnelo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u ime investitora Railway City d.o.o. Beograd koji je partner države u kompletiranju sadržaja na ploči Prokopa.

Ideja o izgradnji stanice Prokop datira iz sedamdesetih godina prošlog veka, sa projektom završenim 1974. godine, piše eKapija. Izgradnja je više puta odložena zbog promenljivih državnih prioriteta i finansijskih izazova. Radovi su ponovo pokrenuti 1996. godine, ali su prekinuti do početka 2000-ih. Pokušaji da se pronađe investitor za završetak projekta naišli su na prepreke, sve dok kompanija Railway City nije preuzela inicijativu.

Nakon višedecenijskih prekida i izazova, poslednji podsticaj za završetak radova došao je iz potrebe da se železnički saobraćaj izmesti iz Savskog amfiteatra. U 2014. godini Železnice Srbije su, uz finansijsku podršku kuvajtskog Fonda za arapski ekonomski razvoj, započele radove ispod ploče, koji su završeni u predviđenom roku.

Iako je bilo planirano da stanična zgrada bude završena do 2018. godine, to se nije ostvarilo, ali su izgrađene pristupne veze ka Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića i kompletirana je ploča, navodi eKapija.

Projekat razvoja Prokopa predstavlja značajan korak ka modernizaciji i obogaćivanju infrastrukturnih kapaciteta.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;