INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Pored Gazele se grade kule visoke 100m, a sledi i rekonstrukcija Starog železničkog mosta

06.02.2024. | Nova.rs

Pripremni radovi za rekonstrukciju Starog železničkog mosta počeće na proleće. On će dobiti novi izgled i biće prenamenjen u pešački most. U neposrednoj blizini, raščišćava se teren uz most Gazela, gde će biti izgrađene tri zgrade.

Planirani izgled Starog železničkog mosta

Planirani izgled Starog železničkog mosta (Foto: MInistarstvo finanasija)

U okviru projekta Beograd na vodi, između Gazele i Starog železničkog mosta uskoro će se, prema pisanju portala Nova.rs, graditi stambeno-poslovni kompleks ukupne površine od 133.835 kvadratnih metara. Za ove projekte je Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Grada Beograda oglasio javne prezentacije.

Pored Starog savskog mosta gradiće se stambena višespratnica, a pored Gazele je predviđen kompleks kojim će dominirati tri kule visoke 100 metara.

One će imati po 27 spratova, a predviđene su i dve šestospratne stambene lamele (D i E) i aneks između A i B kule u kom će se nalaziti SPA centar. U planu je i 5 prizemnih objekata sa ugostiteljskim sadržajima.

Saopšteno je da će najveći deo ovog kompleksa biti namenjen stanovanju, a u planu je izgradnja 866 stanova, navodi Nova. Nešto manje od 7.000 kvadrata predviđeno je za trgovinske objekte, dok je za poslovni prostor određeno oko 4.000 kvadrata. Kompleks će imati bogato zelenilo.

Stambeno-poslovni kompleks pored Gazele (Foto: NRArchitects/Urbanistički projekat)

Biće obezbeđeno 1.177 parking mesta u podzemnoj i nadzemnoj garaži koja će imati poslovni objekat i zajedničku krovnu terasu. Autori urbanističkog projekta navode da je jedna od glavnih uloga ovog dodatog poslovnog objekta stvaranje zvučne barijere kako bi se amortizovala buka koja dolazi od saobraćaja na mostu Gazela.

Stari železnički most

Na proleće će početi rekonstrukcija Starog železničkog mosta, koji će postati pešački, a van fukcije je još od leta 2018. godine

Nova.rs podseća da je ministar finansija Siniša Mali u januaru izjavio da su radovi počeli, proverava se statika, a sa lepšim vremenom radovi će krenuti punom parom.

On je tada naveo da se sa novobeogradske strane uklanjaju šljunkare i betonske baze jer je tu predviđen ulazak na most.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;