INFONET-468X60-BANNER

Produženi rokovi za prijavu: Energetska obnova stambenih objekata uz 50% bespovratnih sredstava

25.12.2023. | RTS

Bojan Bogdanović, specijalista za energetsku efikasnost i zelene zgrade u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD), istakao je za RTS da će u okviru projekata energetske obnove stambenih objekata u Srbiji, građani imati priliku da dobiju najmanje 50% bespovratnih sredstava. Ovaj potez dolazi kao odgovor na rastuće interesovanje građana, što je rezultiralo produženjem rokova za prijavu stambenih zajednica.

Energetska efikasnost

Energetska efikasnost (Foto: Pixabay)

EBRD je usvojila novu strategiju saradnje sa Srbijom koja traje do 2028. godine, stavljajući naglasak na zelene investicije. U toku su javni pozivi za energetsku obnovu stambenih zgrada u 15 gradova širom Srbije, koje Ministarstvo energetike realizuje u saradnji sa EBRD.

Bogdanović je za RTS objasnio da je fokus projekta na stambenim objektima priključenim na sistem daljinskog grejanja. Istakao je da se program koncentriše na izradu energetskih elaborata za sanaciju zgrada, tehničku dokumentaciju, pomoć u pribavljanju građevinskih dozvola i obezbeđivanje finansijske konstrukcije.

Prema njegovim rečima, projekat ima za cilj da pomogne građanima da smanje troškove grejanja i hlađenja, uz mogućnost kontrole potrošnje preko termostatskih ventila. Do sada je konkurs za prijavljivanje završen u pet gradova: Pirotu, Užicu, Trsteniku, Vranju i Pančevu. Rokovi za prijavu u ostalim gradovima biće produženi, neki čak do početka februara.

Kriterijumi za odabir zgrada koje će biti energetski sanirane uključuju specifičnu potrošnju energije. Ukupna vrednost projekta iznosi 64,5 miliona evra, od čega EBRD obezbeđuje 50 miliona evra povoljnog kredita i dodatnih 14,5 miliona evra bespovratnih sredstava. Bogdanović je još naveo da će ova sredstva biti iskorišćena za investicije i pripremu projekta, sa najmanje 50% bespovratnih sredstava.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;