INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Grade se podzemne garaže kod Narodne biblioteke i hotela Bristol

14.12.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Grad Beograd unapređuje infrastrukturu fokusirajući se na izgradnju novih podzemnih garaža koje će značajno doprineti rešavanju problema saobraćajne gužve i nedostatka parking mesta. Dve nove podzemne garaže su u planu, jedna kod Narodne biblioteke u Skerlićevoj ulici i druga ispod Svetonikolskog parka kod hotela Bristol.

Buduća garaža kod Narodne biblioteke

Buduća garaža kod Narodne biblioteke (Foto: Grad Beograd/ Zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje javne podzemne garaže Skerlićeva)

Podzemna garaža kod Narodne biblioteke

Pripremni radovi za izgradnju podzemne garaže u Skerlićevoj ulici su već počeli. Ova garaža će se prostirati na površini od 11.660 m2 i sadržaće tri nivoa sa ukupno 368 parking mesta, od kojih će 20 biti rezervisano za osobe sa invaliditetom. Planirani su dva ulaza i dva izlaza, svaki sa po dve kolovozne trake. Ova inicijativa je deo šireg plana gradnje više od 10 novih garaža u Beogradu.

Svetonikolski park

Svetonikolski park (Foto: Belgrade Waterfront)

Podzemna garaža ispod Svetonikolskog parka

Drugi veliki projekat je izgradnja podzemne garaže sa dve etaže ispod Svetonikolskog parka, koja će imati gotovo 420 parking mesta. Garaža će biti opremljena sa dva ulaza/izlaza za vozila i punjačima za električne automobile. U blizini će se nalaziti i podzemni prolaz za pešake sa liftom.

Garaža će imati skoro 420 parking mesta

Garaža će imati skoro 420 parking mesta (Foto: Belgrade Waterfront)

Očuvanje zelenih površina

Posebna pažnja se posvećuje očuvanju zelenih površina. U Svetonikolskom parku, koji ima bogatu istoriju, planira se sadnja više od 200 odraslih stabala autohtonih vrsta. Na krovu garaže kod hotela Bristol biće obezbeđen prostor za rast postojećeg i novog zelenila, a park će biti obogaćen i manjom fontanom.

U planu je sadnja više od 200 odraslih stabala

U planu je sadnja više od 200 odraslih stabala (Foto: Belgrade Waterfront)

Kulturno nasleđe

U okviru projekta, Belgrade Waterfront će podići spomenik velikom zadužbinaru Luki Ćeloviću u Svetonikolskom parku, koji je nekada bio njegova bašta. U planu je i restauracija "Krsta sa Malog pijaca", jednog od najstarijih spomenika u Beogradu koji datira iz 1862. godine. On će biti restauriran i vraćen na lokaciju.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;