INFONET-468X60-BANNER

Na Ušću će se graditi akvarijum od 5.000 kvadrata i 85m visok panoramski točak

21.11.2023. | eKapija

Urbanističko-arhitektonski konkurs za područje Parka prijateljstva-Ušće predviđen je u okviru konkursa za idejno rešenje Prirodnjačkog muzeja u Beogradu koji su raspisali Prirodnjački muzej u Beogradu i Društvo arhitekata Beograda.

Panoramski točak

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Jedan od zadataka učesnika konkursa je da predlože lokacije za Prirodnjački muzej i Muzej umetnosti 21. veka, kao i za akvarijum i panoramski točak.

Akvarijum

Akvarijum bi trebalo da se nađe na zelenoj površini gde bi zauzeo do 5.000m2, a glavni akvarijum bi trebalo da ima zapreminu od 2 miliona litara, prenosi portal eKapija.

U konkursu se navodi da se broj budućih posetilaca procenjuje na 500-600 hiljada godišnje i da je potrebno planirati parking za oko 150 vozila uz prostor za autobuse koji bi prevozili učenike u okviru organizovanih poseta. Akvarijum bi trebalo da ima oko 40 zaposlenih.

Panoramski točak

U odnosu na objekte kulture nacionalnog značaja i objekat akvarijuma, lokaciju panoramskog točka treba planirati kao sekundarnu i prateću, navodi se u konkursu. Maksimalna visina točka iznosi 85m.

Kako podseća eKapija, izgradnja akvarijuma i panoramskog točka najavljena je još 2018. godine. Točak bi bio viši od onog u Beču kojima  ima 65m.

Muzej

U konkursu se dalje navodi da učesnici treba da odrede najpovoljniju lokaciju za razvoj prostora i programa koji bi obezbedio proširenje kapaciteta i razvoj postojeće ustanove Muzeja savremene umetnosti. Za izradu idejnog rešenja objekta Muzeja 21. veka biće raspisan poseban konkurs.

Prema ranijim najavama predsednika Vučića, kod Muzeja savremene umetnosti na Ušću biće izgrađen prvi Prirodnjački muzej, kao i "muzejska četvrt" ili "četvrt kulture", a u blizini će biti izgrađena Filharmonija i akvarijum.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;