INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Novi Beograd i Ada Ciganlija biće povezani pešačko-biciklističkim mostom

07.11.2023. | eKapija

Grad Beograd rešen je da realizuje projekat izgradnje pešačko-biciklističkog mosta koji će povezati Novi Beograd i Adu Ciganliju. Ovaj projekat, koji je u skladu sa globalnim "Ciljevima Održivog Razvoja" i gradskim strategijama održive urbane mobilnosti, ima za cilj da unapredi kvalitet života građana promovisanjem ekoloških vidova transporta.

Predloženi izgled mosta

Predloženi izgled mosta (Foto: Urbanistički zavod Beograda/Nacrt PDR-a za pešačko-biciklistički most preko Save, screenshot)

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda raspisala je javnu nabavku za izrada tehničku dokumentacije za izgradnju pešačko-biciklističke veze između ulice Omladinskih brigada i Ade Ciganlije, sa mostom preko Save, koja će povezati Novi Beograd i Čukaricu. Kako navodi portal eKapija, ugovoreni rok za ovaj posao biće 765 dana.

Prema tenderaskoj dokumentaciji, površina obuhvata iznosi oko 4,8 hektara, a forma mosta treba da predstavlja elegantne i ekonomične konstrukcije koja će se harmonično uklopiti u prirodni pejzaž reke Save i Ada Ciganlije. Sa dužinom od približno 520 metara i širinom korisne površine od 6 metara, most će sadržati dvosmernu biciklističku stazu i pešačku stazu širine polovine profila mosta, sa mogućnošću proširenja za odmor i uživanje u pogledu.

Posebna pažnja biće posvećena pristupačnosti za sve korisnike, uključujući osobe sa smanjenom pokretljivošću, kao i integraciji ekoloških vozila na električni pogon poput trotineta i skejtova. Osim toga, portal eKapija piše da je projektom predviđeno da konstrukcija mosta ne sme da ugrozi postojeću vegetaciju i zaštićene zone, te da se infrastrukturne cevi mogu sprovesti vertikalno kroz stubove mosta.

Drugi predloženi izgled mosta

Drugi predloženi izgled mosta (Foto: Urbanistički zavod Beograda/Nacrt PDR-a za pešačko-biciklistički most preko Save, screenshot)

Zaštita prirode i očuvanje biodiverziteta su ključni, pa će dizajn mosta biti razvijen u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode, kako bi se osiguralo da novi most ne ugrozi zaštićene vrste poput malog vranca. Takođe, konstrukcija mosta biće planirana tako da ne ometa plovni put Save i ne ugrožava stabilnost nasipa i vodoizvorišta.

Kako navodi portal eKapija, projekat uključuje i instalaciju električnih putničkih liftova koji će omogućiti lakši pristup osobama sa posebnim potrebama i biciklistima. Procenjena vrednost nabavke iznosi 125 miliona dinara bez PDV-a, a rok za podnošenje ponuda je 8. decembar.

Ovaj most ne samo da će olakšati kretanje između dve popularne lokacije već će doprineti smanjenju emisije ugljen-dioksida i povećanju kvaliteta vazduha, čime Beograd čini još jedan korak ka održivom razvoju urbane strukture.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;