INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Depo u Beogradu: Ugovor vredan 200 miliona EUR sa kompanijom Power China

22.09.2023. | Beta

U Palati Srbija potpisan je sporazum sa kompanijom Power China za projektovanje i izgradnju Depoa Makiš, ključnog infrastrukturnog objekta za Beogradski metro. Ukupna vrednost ovog projekta iznosi 200 miliona EUR, prenela je Beta.

Ilustracija (foto: Pixabay)

Sporazum su potpisali potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali, v.d. direktora Javno-komunalnog preduzeća "Beogradski metro i voz" Andreja Mladenović, v.d. sekretara Sekretarijata za javni prevoz Radovan Kremić i Jang Fan, ovlašćeni predstavnik kompanije PowerChina.

Ministar Mali je naglasio značaj ovog sporazuma za izgradnju metroa u Beogradu, ističući da je depo mesto odakle će se upravljati celokupnim sistemom metroa. Objasnio je da će ovo biti glavno mesto za održavanje svih kompozicija metroa, a da će projektovanje i izgradnja trajati 60 meseci.

Sporazum podrazumeva da će se kineski partneri baviti projektovanjem i izgradnjom različitih objekata, uključujući administrativnu zgradu sa operativno-kontrolnim centrom, inspekcijske hale, hale za održavanje i mnoge druge.

Takođe je planirano projektovanje i izgradnja koloseka u depou dužine oko 10 kilometara, projektovanje i izgradnja manipulativnih površina i unutrašnjih saobraćajnica ukupne dužine oko 4,7 kilometara sa pripadajućom infrastrukturom, spoljno uređenje depoa ukupne površine od oko 34 hektara i svi priključci na gradsku mrežu infrastrukture.

Ministar je podsetio da će prva linija metroa krenuti sa Makiškog polja gde su radovi započeti u novembru 2021. godine. Izgradnja prve linije trebalo bi da bude završena do 2028. godine.

Ovim projektom Beograd će dobiti potpuno novi sistem javnog prevoza, istakao je Mali i dodao da će narednih dana biti potpisan još jedan važan ugovor vezan za izgradnju metroa.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;