INFONET-468X60-BANNER

JKS razjašnjava: Šta zaista znači "delimično regulisano" tržište nepokretnosti?

22.08.2023. | Gradjevinarstvo.rs

U svetlu nedavnog izveštaja Republičkog geodetskog zavoda, koji sugeriše postojanje "delimično regulisanog" tržišta nepokretnosti u Srbiji, Javnobeležnička komora Srbije (JKS) odlučila je da se oglasi i pruži jasno razjašnjenje ove teme.

Projektovanje

Ilustracija (Foto: Pixabay)

JKS ističe da u Srbiji ne postoji "delimično regulisano" tržište nepokretnosti. Svaki ugovor o prometu nepokretnosti prolazi kroz strogu proceduru potvrde i overe u javnobeležničkim kancelarijama, u skladu sa važećim zakonima i propisima. Nakon toga, ugovori se prosleđuju nadležnim službama katastra radi upisa.

Komora je izrazila zabrinutost zbog štete koju ovakvi izveštaji mogu naneti tržištu nepokretnosti. Postoji bojazan da se stvara percepcija da većina prometa objekata u izgradnji pripada "delimično regulisanom tržištu", što može sugerisati postojanje značajnih rizika za kupce i prodavce.

JKS takođe naglašava važnost predbeležbe objekata u izgradnji, što je propisano Zakonom o upisu u katastar nepokretnosti i vodova, kao i Zakonom o planiranju i izgradnji. Ova predbeležba je ključna za pravnu sigurnost svih učesnika u prometu nepokretnosti.

Osim toga, JKS podseća javnost da javni beležnici imaju obavezu da detaljno proveravaju svaki ugovor o prometu nepokretnosti. Ova provera obuhvata analizu statusa nepokretnosti, zakonitost pravnog posla i druge relevantne aspekte.

Komora je takođe izrazila zabrinutost zbog činjenice da Republički geodetski zavod retko koristi alat predbeležbe, iako je to zakonom predviđeno. JKS već godinama insistira na doslednoj primeni ovog alata, jer bi njegova šira primena doprinela većoj pravnoj sigurnosti na tržištu nepokretnosti.

U svom saopštenju JKS apeluje na Republički geodetski zavod da u budućim izveštajima izbegava korišćenje termina poput "delimično regulisanog tržišta", "regulisanog" ili "neregulisanog", jer takvi termini nisu prepoznati u pravnoj praksi u Srbiji. Glavna uloga JKS-a u tržištu nepokretnosti je solemnizacija (potvrda i overa) ugovora, koji su u potpunosti u skladu sa svim važećim zakonima i propisima.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;