INFONET-468X60-BANNER

Severna obilaznica oko Kragujevca: Planovi za izgradnju pet mostova

17.08.2023. | eKapija

Severna obilaznica oko Kragujevca, koja će biti dužine oko 22,2 kilometra, ulazi u fazu realizacije. Nedavno potpisani ugovor o projektovanju i gradnji sa kompanijama Srbijaautoput i Euro Motus označava početak ovog ambicioznog projekta.

Severna obilaznica

Lokacija buduće Severne obilaznice Grada Kragujevca (Foto: Idejno rešenje/ MHM Projekt)

Prva faza obuhvataće izgradnju obilaznice u dužini od 5 km, koja će se prostirati kroz katastarske opštine Cvetojevac, Jovanovac, Kragujevac IV i Novi Milanovac.

Ova brza saobraćajnica će biti projektovana za brzinu do 100 km/h i pružaće se po brdovitom terenu. Početak trase je planiran denivelisanim ukrštajem Jovanovac, koji će povezivati Severnu obilaznicu i državni put Batočina-Kragujevac-Kraljevo. Duž trase će biti pet niša za prinudno zaustavljanje vozila, kao i prekidi razdelnog pojasa na dva mesta.

Najznačajniji deo ovog projekta je izgradnja pet mostova. To uključuje most koji će premošćivati saobraćajnicu Kragujevac-Batočina, most za saobraćajnu devijaciju Jovanovac, most koji će biti deo petlje Petrovac, kao i dva mosta koji će služiti kao ulazna i izlazna rampa u okviru petlje Petrovac.

Idejni projekat za prvu fazu izradilo je preduzeće MHM Projekt iz Novog Sada. Ukupna vrednost ugovora za izgradnju iznosi 265,2 mil EUR. Kada bude završena, obilaznica će povezivati najvažnije saobraćajne pravce u regionu, uključujući državne puteve Batočina-Kragujevac-Kraljevo, Kragujevac-Topola i Kragujevac-Gornji Milanovac.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;