INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Koliko će energetski pasoši uticati na cene nekretnina?

14.07.2023. | Euronews Srbija

Energetski pasoši, dokumenti koji će biti obavezni za sve vlasnike nekretnina, mogu značajno uticati na tržište nekretnina. Ovi pasoši već su obavezni za novoizgrađene zgrade, dok će vlasnici stanova u već izgrađenim zgradama morati da izdvoje novac za sertifikaciju. Cena sertifikata zavisi od veličine i tipa objekta, krećući se od 100 do više stotina evra, navodi Euronews Srbija.

Energetska efikasnost

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Od 2013. godine, kada je započela sertifikacija, izdato je preko 12.000 energetskih pasoša. Iako će energetski pasoši za stambene objekte postati obavezni za 10 godina, kupci nekretnina već sada pokazuju interesovanje za energetski status nekretnina. Očekuje se da će razlika u ceni stanova u starogradnji i novogradnji, koja trenutno iznosi od 10 do 30%, biti još veća sa uvođenjem obaveze posedovanja sertifikata o energetskim svojstvima objekata.

Energetski pasoš pruža energetsku ocenu zgrade i sadrži podatke o energetskom razredu zgrade, potrebnoj energiji za grejanje, kvalitetu zgrade, kao i preporuke za unapređenje komfora i smanjenje potrošnje energije. Očekuje se da će se stanovi sa višim energetskim razredom bolje prodavati jer troše manje energije.

Iako izmene Zakona o planiranju i izgradnji ne nameću potrebu za povećanjem energetskog razreda zgrade, mnoge zgrade zahtevaju intervenciju u termičkom omotaču zbog oskudne izolacije. Vlasnici će, osim za sertifikaciju, morati da plate i dobrovoljnu sanaciju. Država, međutim, nudi subvencije za energetsku sanaciju starih objekata.

Energetski pasoši će uticati na cenu nekretnina, a očekuje se da će razlika u ceni prilikom kupovine stana u starogradnji i novogradnji biti veća, navodi Euronews Srbija. Posebno su u fokusu stariji stanovi, gde je stolarija stara 70 ili 80 godina, što dovodi do velikog rasipanja energije.

Trenutno nove zgrade pribavljaju sertifikate o energetskim svojstvima u fazi dobijanja upotrebne dozvole. Ako budu usvojene izmene Zakona o planiranju i izgradnji, sertifikat će biti obavezan i za već izgrađene objekte. Rok za pribavljanje dokumenta zavisi od tipa objekta. Postojeći stambeni objekti moraće da pribave sertifikat u roku od 10 godina, zgrade čiji je vlasnik država imaju rok od 3 godine, a vlasnici postojećih poslovnih zgrada 5 godina.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER
REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


XELLA SRBIJA
XELLA SRBIJA
LAZAREVAC-VREOCI
www.xella.rs

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

BAUMIT
BAUMIT
BEOGRAD-KALUĐERICA
www.baumit.rs

ISOMAT
ISOMAT
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.isomat.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;