INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Divčibare: Mogu li radovi na infrastrukturi da isprate građevinski bum?

31.10.2022. | Blic

Grad Valjevo i država ulažu više od 15 miliona evra da se ove i naredne godine reše glavni infrastrukturni problemi Divčibara, vodeće turističke destinacije valjevskog kraja. U pitanju je snabdevanje strujom i vodom, kao i konačno uvođenje kanalizacione mreže u ovom, sve popularnijem turističkom centru.

Planina izgradnja

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Do nedavno su oni koji bi se uputili put Divčibara prvo nailazili na problem sa putem, a zatim i sa čestim nestancima struje i vode, kao i nepostojanjem kanalizacije. Divčibare su u međuvremenu doživele turistički bum, a time i ekspanziju gradnje novih objekata i hotela, ali infrastrukturni problemi su ostali, navodi Blic.

Problem sa putem rešen je rekonstrukcijom prilazne saobraćajnice preko Krčmara, duge 12 kilometara, u koju je uloženo 5 miliona evra. Sledeći gorući problem, snabdevanje strujom, koji je proteklih godina čak uticao i na rad ski-staze, biće rešen izgradnjom nove trafostanice, investicije od 2,5 miliona evra.

Član Gradskog veća Valjeva Vladimir Blagojević navodi da će izgradnja trafostanice biti završena do kraja godine, a zatim sledi njeno povezivanje na sistem i puštanje u rad. Tako će Divčibare imati redovno i stabilno napajanje električnom energijom.

Vodovodna mreža treba da bude završena sledeće godine, a ta investicija vredna je 1,7 miliona evra. Najpre treba da bude izgrađen novi rezervoar i spojen sa dve bušotine koje će Divčibare snabdevati vodom.

Paralelno sa vodovodom, rešavaće se i problem kanalizacione mreže.

- To je takođe zaista velika investicija, sedam plus četiri miliona evra za postrojenje za preradu otpadnih voda i kanalizacionu mrežu. To je jedan od najkompleksnijih i najskupljih projekata. Idejno rešenje je već poslato državnoj Kancelariji za javna ulaganja, a u saradnji sa Institutom CIP planiramo da se do kraja godine pojave i prve građevinske dozvole koje će potom sukcesivno, pristizati pa će tako i počinjati radovi – navodi za Blic Blagojević.

U planu su i dodatne aktivnosti kako bi se obogatila turistička ponuda Divčibara. Biće izgrađen biciklistički park vredan 14 miliona dinara, a radovi bi trebalo da počnu u novembru.

Posetioci će dobiti i novi parking ukupne površine 4.000 kvadratnih metara, prekoputa objekta Pošte. Predviđena su 122  mesta za automobile, 16 za autobuse i 5 mesta za parkiranje vozila osoba sa posebnim potrebama.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;