INFONET-468X60-BANNER

Rani javni uvid: Ibarska magistrala će imati 9 kružnih tokova i po dve trake za svaki smer

09.02.2022. | eKapija

Plan detaljne regulacije dela Ibarske magistrale Grad Beograd je stavio na rani javni uvid do 23. februara. Kako je navedeno u dokumentu koji je izradio Urbanistički zavod Beograda, Ibarska magistrala predstavlja jedan od značajnijih i najprometnijih putnih pravaca. Ona polazi od Beograda (petlja "Orlovača"), prolazi kroz opštine i gradove: Lazarevac, Lajkovac, Ljig, Gornji Milanovac, Čačak, Kraljevo, Rašku i Novi Pazar i dalje do državne granice sa Crnom Gorom.

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Put - ilustracija (Foto: Pixabay)

Plan obuhvata deonicu Ibarske magistrale u dužini od oko 18km sa kojom se ukrštaju državni put IIA reda 147 u čvoru 2202 (Lipovička šuma - Barajevo), državni put IIB reda 343 u čvoru 2203 (Lipovička šuma - Velika Moštanica) i državni put IIB reda 344 u čvoru 2204 (Meljak - Barajevo) i čvoru 2205 (Meljak - Vranić).

- U postojećem stanju predmetni putni potez ima jednu saobraćajnu traku po smeru, a postoji i veliki broj priključaka lokalne putne mreže koji su u lošem stanju. Na Ibarskoj magistrali nalaze se i dva denivelisana pešačka prelaza (pešačka pasarela i podzemni pešački prolaz) – navodi se u dokumentaciji.

Prema nacrtu, u planu je proširenje Ibarske magistrale i smanjenje broja priključaka na državni put. Kolovoz Ibarske magistrale planira se sa dve saobraćajne trake po smeru, pri čemu su krajnje saobraćajne trake namenjene za kretanje autobusa i ulive/izlive.

Predviđen je geometrijski poprečni profil magistrale širine 17m na delu koji prolazi kroz Lipovičku šumu, sa kolovozom širine 14m i obostranim bankinama širine 1,5m. Na ostalom delu trase u planu je širina poprečnog profila od 21,5m, središnje razdelno ostrvo širine 1,5m, kolovoz širine 7m i trotoar širine 3m.

- Središnje razdelno ostrvo se planira za postavljanje stubova osvetljenja i zaštitne ograde iz razloga bezbednosti, kako bi se na mestima priključenja sa lokalnih saobraćajnica na Ibarsku magistralu onemogućilo presecanje saobraćajnih tokova na magistrali – navodi se u planu.

Planira se i zaštitni pojas sa svake strane Ibarske magistrale, širine 20m, u kome je dozvoljena gradnja, odnosno postavljanje vodovoda, kanalizacije, elektroenergetskih vodova, telekomunikacionih vodova, toplovoda, gasovoda, infrastrukturnih objekata i postrojenja i sl.

Takođe, planira se ograničen broj saobraćajnih priključaka sa punim programom veza - u kružnim raskrsnicama, koje omogućuju i promenu smera kretanja na državnom putu. U planu je ukupno 9 kružnih raskrsnica kako bi kapacitet i protočnost predmetne trase zadovoljio saobraćajne potrebe, na međuodstojanju od 770m do 3400m.

Na Ibarsku magistralu se u kružnim raskrsnicama priključuju (posmatrajući od severa ka jugu):

  • planirana saobraćajnica po trasi postojeće Beogradske ulice iz naselja Sremčica;
  • Ulica Nova 27 (put za centar naselja Barajevo), u blizini čvora 2202;
  • Ulica Prvog maja, u čvoru 2203;
  • sa zapadne strane Ulica Maršala Tita (put za Meljak) i sa istočne strane Ulica Lole Ribara;
  • Ulica Vladislava Nikolića (put za Baćevac), u čvoru 2204;
  • sa istočne strane Ulica Živojina Petrovića-Žire i sa zapadne strane lokalna ulica preko koje se Ulica Karađorđeva priključije na Ibarsku magistralu;
  • sa istočne strane Ulica Nikole Pušića (put za Šiljakovac) kao saobraćajni pristup broj 1 privrednoj zoni planiranoj PP GO Barajeva i sa zapadne strane ul. Milinka Jelića (put za Vranić);
  • saobraćajni pristup broj 3 privrednoj zoni planiranoj Prostronim planom GO Barajeva;
  • lokalne ulice sa obe strane Ibarske magistrale (ulica sa istočne strane je iz GO Barajevo, a ulica sa zapadne strane je iz mesne zajednice Vrbovno u GO Lazarevac);
  • lokalne ulica sa obe strane Ibarske magistrale (dve ulice iz GO Lazarevac i ulica sa zapadne strane iz mesne zajednice Vrbovno).

Ostali saobraćajni priključci iz kontaktnog prostora planiraju se bez levih skretanja samo kao uliv i/ili izliv.

Planira se i direktan pristup tipa uliv i izliv sa katastarskih parcela koje su u kontaktnom prostoru, a kojima nije moguć pristup preko lokalne saobraćajne mreže.

Zbog prostornih ograničenja (minimalo zalaženje u katastarske parcele u kontaktnom prostoru i očuvanje postojećih objekata) planira se da se servisne saobraćajnice priključe na Ibarsku magistralu tako što bi na jednom kraju bio izliv sa Ibarske magistrale, a na drugom uliv na Ibarsku magistralu.

Pristup privrednoj zoni koja je planirana prema Prostornom planu GO Barajevo, planira se sa Ibarske magistrale na 3 mesta: središnji priključak je tipa uliv/izliv a krajnji priključci su u kružnim raskrsnicama. Nije dozvoljen pristup pojedinim sadržajima privredne zone direktno sa Ibarske magistrale.

U planu je i rekonstrukcija i modernizacija postojećih stajališta na linijama lokalnog i prigradskog prevoza, razvojnih postavki preduzeća "Lasta" koji je glavni nosilac autobuskog prevoza putnika. Autobuska stajališta se planiraju u nišama.

Takođe, za bezbedan prelazak pešaka sa jedne na drugu stranu državnog puta planiraju se dve pešačke pasarele i jedan podzemni pešački prolaz.

Za odvodnjavanje planirane saobraćajnice planira se atmosferska kanalizacija koja trenutno ne postoji, a recipijent će biti obližnji vodotoci.

U planu je i zadržavanje pozicija postojećih stanica za snabdevanje gorivom.

Nacrt plana je na ranom javnom uvidu do 23. fabruara.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;