INFONET-468X60-BANNER

Uređenje fasada objekata gradskog jezgra Novog Sada

13.07.2021. | Z. Grumić | Novosti

Nedavno započetom obnovom fasada na nizu zgrada u novosadskom Bulevaru Mihajla Pupina, prekoputa palate Banovine, uspešno je nastavljen izuzetno obiman i vredan posao uređenja objekata gradskog jezgra Novog Sada u okviru priprema grada za Evropsku prestonicu kulture, titulu koju će grad poneti 2022. godine.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Nakon obnavljanja fasada i krovova na desetine zgrada i krovova u podgrađu Petrovaradinske tvrđave i u novosadskom starom jezgru na red je došao i deo centra grada nazvan Mali Liman, koji je jedan od arhitektonskih simbola Srpske Atine.

- U toku je radovi na obnovi zgrada u bloku omeđenom Bulevarom Mihajla Pupina, ulicama Ignjata Pavlasa i Pionirskom, odnosno Dunavskim parkom. Radimo objekte na bulevaru na brojevima 11, 13, 15 i 17, a ukupna vrednost tih radova je blizu 28 miliona dinara - precizira, za Novosti, Siniša Jokić, direktor gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture (ZZSK).

Jokić podseća da je Mali Liman nastajao planski kao projekat izlaska grada na reku, u trećoj deceniji 20. veka odnosno u razdoblju između dva svetska rata.

- Danas taj kraj predstavlja urbanistički najkvalitetnije definisan prostor Novog Sada i jedan je od stubova kulturno-istorijskog identiteta grada. To su godine kada je Novi Sad postao sedište Dunavske banovine i bio jedan od ključnih gradova Kraljevine Jugoslavije u očuvanju srpske kulturne baštine.

Posle postavljanja skela, obijanja dotrajalih fasada i ostalih pripremnih poslova na četiri zgrade uslediće zidarski, limarski i molersko-farbarski radovi koji bi, prema ugovoru ZZSK i konzorcijuma izvođača radova potpisanog 10. maja, trebalo da budu završeni u roku od 120 dana.

Uskoro bi trebalo da počnu i radovi na obnovi fasada deset objekata u ulicama Jovana Đorđevića i vladike Platona, koje okružuju Pokrajinsku vladu i Skupštinu AP Vojvodine. - To znači da ćemo sve fasade zgrada oko Banovine srediti. Naš zavod radi kao fabrika! - naglašava direktor Jokić.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;